7óra7

Két bemutatót tart október elején a Kolozsvári Állami Magyar Színház

Két bemutatót tart október elején a Kolozsvári Állami Magyar Színház

2014. 09. 26. | 7óra7

A két produkció rendezői, előadói sajtótájékoztatón beszéltek az október 4-én, illetve október 5-én tartandó bemutatókról.

Sajtótájékoztató a Kolozsvári Állami Magyar Színház bemutatóiról

Alexandru Dabija, a Feydeau-komédia bukaresti rendezője szerint a két előadás a világ két szélsőségét mutatja be. A nagyteremben játszandó bohózat főként a helyzetkomikumra épít és fergeteges szórakozást ígér. Rendezője elmondta, nem törekedett arra, hogy a komédiába valami nehéz tartalmat is elrejtsen.

"Egészségtelennek tűnik egy, a lezserség által átjárt komédia mélyén valami kemény magot keresni" - magyarázta. Hozzátette, amiként Feydeau műve is sokszemélyes alkotómunka terméke, úgy az előadásban is a kollektív munkára fektette a hangsúlyt. Egy olyan történetet próbált megjeleníteni, amelyben a züllöttségnek, a feslettségnek, a féktelenségnek nincsenek határai.

Hozzátette, ha a szerzőt - aki műveit a kábítószer mámorában írta - egy olyan skálán kellene elhelyeznie, amelyen a két véglet a játék öröme és a bolondság, Feydeau a bolondsághoz állna közelebb.

Kolozsvári Állami Magyar Színház Dragos Buhagiar, az előadás díszlet- és jelmeztervezője elmondta, hogy a színpadkép elsősorban absztrakt elemekből tevődik össze, a jelmezek pedig kortalanok. Megjegyezte, hogy a tíz évvel ezelőtti díszleteivel, jelmezeivel a rendezőt és az előadót is meg tudta nyomorítani. A mostaniakkal arra törekedett, hogy segítse őket.

A stúdiószínpadon bemutatandó Aki elzárja az éjszakát című előadásnak a Szlovéniában élő, romániai származású Nona Ciobanu a megalkotója. Szövegét Liliana Cavani Az éjszakai portás című filmjéből ihletődve írta, a díszletet, a jelmezeket maga tervezte, és rendezőként is ő jegyzi a produkciót. A kétszemélyes dráma egy egykori náci tiszt és az általa megerőszakolt lány 13 évvel későbbi találkozásáról, szerelmi történetéről szól.

Nona Ciobanu elmondta, hogy Mariborban is megrendezte már az előadást, a szlovén változatból azonban csak a vetített képeit vette át. Hozzátette: elsősorban az a lélektani folyamat érdekelte a történetben, amely során a női szereplő felfedezi lénye sötét oldalát azáltal, hogy elfogadja a kapcsolatot volt meggyalázójával.

A volt náci tisztet alakító Viola Gábor azt ígérte, mindent megtesznek majd a színpadon azért, hogy a néző ne csak jól, hanem rosszul is érezze magát.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr707994501

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása