7óra7

Elbocsátották a római operaház zenekarát és kórusát

Elbocsátották a római operaház zenekarát és kórusát

2014. 10. 02. | 7óra7

Ignazio Marino főpolgármester szerint nem volt más megoldás a Teatro Costanzi operaház bezárásának elkerülésére.

Az elbocsátás a színházban dolgozó 460 főből a zenekar és a kórus 182 tagját érinti.

Római Operaház

A főpolgármester elmondta, hogy ezen túl a színház külső zenekarokat és kórust szerződtet majd előadásaihoz, amivel évi 3,4 millió eurót tud majd megtakarítani.

"Tudom, hogy precedens nélküli elhatározásról van szó, de ez az egyetlen járható út" - hangoztatta Ignazio Marino.

A színház zenei vezetője Riccardo Muti szeptemberben hat év után hagyta ott a pénzhiánnyal és sztrájkokkal terhelt színházat.

A római operaházat 12 millió euró (3,7 milliárd forint) adósság terheli, a művészek szakszervezetei folyamatos sztrájkkal tüntetnek a színház vezetősége ellen, a nyári programban szereplő előadások is egymás után maradtak el a zenészek vagy a kórus munkabeszüntetése miatt.

Carlo Fuortes az operaház főigazgatója hangsúlyozta, hogy külső zenekarral működik számos franciaországi és spanyol operaház is.

Fuortes hozzátette: a római operaház idénynyitója a korábbi tervek szerint november 27-én lesz Giuseppe Verdi Aida című darabjával. Igaz, egyelőre a római operának nincs zenekara, kórusa és karmestere. Riccardo Muti helyére ugyanis még nem sikerült utódot találni. Az eddig felkért karmesterek arra hivatkozva utasították el a kinevezést, hogy ha Mutinak nem sikerült, ők sem fogják tudni működtetni a színházat.

Kapcsolódó

>>> A Verdi-premier miatt felfüggesztették a sztrájkot a római operában

>>> Sztrájk veszélyezteti a római opera premierjét

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr547994425

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása