7óra7

Rév Fülöp a Magyar Színházban

Rév Fülöp a Magyar Színházban

2014. 10. 06. | 7óra7

A Balatóniában éldegélő Rév Fülöp történetét Göttinger Pál, a színház főrendezője állítja színpadra. A humorban és kalandokban gazdag, mocsárjárásban és tavi kalózkodásban sem szűkölködő előadás a Magyar Színház idei évadának első bemutatója lesz.

A Rév Fülöp című, többkötetes regény első része, a műfordítóként ismert Jeney Zoltán első regénye, a Kolibri Kiadónál jelent meg 2012-ben. (A második rész, a Rév Fülöp Fajszföldön 2013-ban látott napvilágot, a harmadik pedig kiadás előtt áll.) A szerző a Magyar Színház felkérésére készített színpadi változatot a műből.

Jeney Zoltán: Rév FülöpA bemutató illeszkedik az utóbbi években indított sorozatba, amelyben gyerekeknek szóló kortárs magyar műveket mutatnak be a nagyszínpadon. Az elmúlt évek jó tapasztalatai - a Rumini A kisfiú és az oroszlánok az Égigérő fű és az Almaszósz bemutatása - arra ösztönözte a társulatot, hogy folytassák a sorozatot.

A Rév Fülöp a legkisebbeknek és a 8-10 éveseknek is szóló mese, amelyben a lovagokra jellemző tulajdonságok - a hűség, a kitartás, a rátermettség, a barátság, az éles elme - jelennek meg, de játékosan kiforgatva. Fülöp egy hősnek hitt lovaghoz szegődik fegyverhordozóul, akiről azonban kiderül, hogy nem az, akinek mutatja magát, és a jószívű, rátermett, de a legkevésbé sem hősies kisfiú az események részesévé válik. Mindehhez, a szerző nyelvi leleményének hála, egy mesebeli ország tárul elénk - a Balaton vidéke.

A darab története szerint Rév Fülöp egy szelíd, barátságos fiúcska, aki Balatóniában éldegél, kedvence a tördemic, legkedvesebb elfoglaltsága a heverészés. Ám amikor a király megbetegszik, Akarattya hercegkisasszony parancsára Fülöp akaratlanul is az események középpontjában találja magát, hamarosan az ő kisfiúi hősiességén múlik, hogy megmenekül-e a király és vele az egész birodalom.

A darab címszerepét a színházhoz frissen szerződött Ágoston Péter alakítja. A darabban szerepel még Lovas Rozi, Auksz Éva, Tóth Sándor, Losonczi Kata, Szűcs Sándor, Jegercsik Csaba, Pavletits Béla, Rancsó Dezső, Simon András, Szatmári Attila, Takács Géza és fellépnek a Pesti Magyar Színiakadémia növendékei is. Az előadás dramaturgja Perczel Enikő.

Kapcsolódó

>>> Őze Áron zökkenőmentes átadás-átvételt szeretne

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr337994393

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása