7óra7

Az Ahogy tetszik, a Svejk és Csukás-ősbemutató Szegeden

Az Ahogy tetszik, a Svejk és Csukás-ősbemutató Szegeden

2014. 10. 21. | 7óra7

Keresztes Attila, aki ötödik szegedi rendezéseként állítja színpadra az Ahogy tetsziket, Shakespeare egyik remekművének tartja a darabot. Bár 450 éve íródott a mű, a szerző mégis a pszichoanalízis pontosságával beszél az emberek lelki konfliktusairól. A történet szereplői saját világukból, egy diktatúrából elmenekülnek egy virtuális valóságba, az erdőbe, ahol sok különös dolog történik velük, leginkább szerelembe esnek – mondta a művész a teátrum novemberi műsoráról rendezett sajtótájékoztatón.

A teátrum a bemutató elé egy közönségtalálkozót is szervez, amelyet a Somogyi-könyvtár első emeleti folyóirat-olvasójában tart október 28-án, délután fél 5-kor. A beszélgetés résztvevői Keresztes Attila, az előadás rendezője mellett Gidró Katalin, Báhner Péter, Jakab Tamás, Rácz Tibor és Sorbán Csaba színművészek lesznek. A beszélgetést Gortva Tamás a Radnóti Miklós Gimnázium tanára vezeti.

November 14-től láthatja a közönség Csukás István a szeretetről, a barátságról és a hűségről szóló, Szökevény csillagok című művét. A daljáték gyerekeknek íródott, gazdagon színezett dallamvilágú, a mese hangulatához illő zenéjét Nagy Imre Erik szerezte.

Szegedi Nemzeti Színház

Sándor János rendező, a Szegedi Nemzeti Színház örökös tagja élete legnehezebb munkájának tartja a gyerekdarab színpadra állítását. Az előadás a szereplőktől olyan komoly színészi munkát kíván, amely a prózai társulat tagjainak is becsületére válna, ugyanakkor operaénekesi képességeik legjavát kell nyújtaniuk. A rendezés során pedig ügyelni kell arra, hogy az előadás a négyéves óvódások számára is érthető legyen és egyben lekösse a tizenkét esztendős diákokat is - közölte.

Az ősbemutatót követően, november 16-án a színházban koraszülött napot rendeznek. A programokra abból a 21-22 ezer gyermekből várnak több százat, akiken a csaknem negyedszázada a négy délalföldi megyében működő Szegedi Újszülött Életmentő Alapítvány segített egykor. A vendégeket aktív programok szórakoztatják, bekukkanthatnak a díszletek közé, majd láthatják a gyermekoperát.

November 21-én tartják a Jaroslav Hasek népszerű műve alapján készült, Svejk, a derék elsőháborús katona című vígjáték kőszínházi bemutatóját. A darabot a Szegedi Szabadtéri Játékok kisebbik játszóhelyén, Újszegeden mutatták be a nyáron. A komédiát Réz Ádám fordításának felhasználásával a teátrum főrendezője, Bodolay Géza állítja színre. A vígjáték címszerepét Sorbán Csaba alakítja, társai pedig a teátrum olyan közönség kedvenc színészei lesznek, mint Szilágyi Annamária, Jakab Tamás, Pataki Ferenc, Kárász Zénó és Gömöri Krisztián

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr467994265

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása