7óra7

A Pécsi Balett a Carmennel indítja az évadot

A Pécsi Balett a Carmennel indítja az évadot

2014. 10. 23. | 7óra7

A dramaturgiában Böhm György és Uhrik Dóra voltak a rendező-koreográfus segítségére, a látványvilágot Molnár Zsuzsa díszlet- és jelmeztervezővel közösen álmodták meg. A keretjátékhoz Riederauer Richárd írt zenét a társulatnak. Vincze Balázst elmondása szerint Carmenjét elsősorban Don José karaktere ihlette.

Carmen

“Carmen története, a karakterek szélsőséges érzelmi világa és Bizet muzsikája nagyon erős és ihletadó. Számomra a fő inspirációt a történet és a zene éles váltásai adják. Közel áll hozzám a karakterek kiszámíthatatlansága, hirtelensége, mely érzelmi túlfűtöttségükből fakad. Hogy lehet egy idilli nyugalmi állapotból egy pillanat alatt az őrület határára kerülni? Hogy veheti át a hatalmat a szenvedély a racionalitás felett, honnan jön az az őserő, ami tragédiába sodor, és miért nem lehet ellene küzdeni? Hol a határ szerelem, szenvedély és birtoklási vágy között? A szenvedélyes szerelem alapvetően eszement állapot?

Carmen érzékiségét megjeleníteni, érzelmeinek vad hullámzását táncban megfogalmazni nagyszerű lehetőség. Véleményem szerint ennél nagyobb kihívás Don José összetett karakterének, jellemváltozásának életre hívása az alkotó, ill. megformálása a táncos számára. Számomra ő a központi figura, az övé az igazi dráma. Az egyszerű és becsületes, tiszta szívű férfit kifordítja önmagából a Carmen iránt érzett őrült szerelem. Vágya legyőzi a benne lakozó erényt, míg végül eszét vesztve a legnagyobb bűnt követi el: elveszi Carmen életét, ha már az övé nem lehet. Don José lelki tusája szenvedélyes férfi-dráma. Ezt kívánom megjeleníteni a színpadon”- nyilatkozta Vincze koreográfusi koncepciójáról.

Carmen

A címszerepet Ujvári Katalin táncolja, Don José szerepében Molnár Zsolt és Szabó Márton, Escamilloként Koncz Péter és Tuboly Szilárd lesznek láthatók kettős szereposztásban.

Az előadás az október 24-i premier után októberben még két alkalommal, 25-én és 26-án látható a Pécsi Nemzeti Színházban. A darab budapesti bemutatója november 18-án este 7 órakor lesz a Művészetek Palotájában.

Carmen

A Carmen pécsi premierjét az október 21-én elhunyt Bretus Mária Liszt-díjas, Érdemes és Kiváló művész, a Pécsi Balett alapító tagja emlékének ajánlja a társulat.

Kapcsolódó

>>> Elhunyt Bretus Mária balettművész

>>> Felújításokat követően megnyílt a Pécsi Nemzeti Színház évada

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr107994243

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása