7óra7

Novemberben tartja első bemutatóját a Gólem Színház

Novemberben tartja első bemutatóját a Gólem Színház

2014. 10. 28. | 7óra7

Magyarország egyetlen zsidó színháza a kilencedik évadát kezdi, ebből a harmadikat a független színházak által lakott Jurányi Inkubátorházban. A most kezdődő évadban a Gólem Színház bemutatóinak mindegyike más társulatokkal, alkotókkal, színészekkel való koprodukció eredményeként jön létre.

Gólem Színház A Gólem Színház első idei bemutatóját Szakácskönyv a túlélésért címmel tartja november 1-jén. Az előadás recepteken keresztül mutatja be a 20. század második felének magyar történelmét: kiderül, hogyan múlatja az idejét az ember a német fogolytáborban, mi volt a legnépszerűbb étel a kommunista diktatúra legsötétebb éveiben, és az is, hogy mivel és mit főzött a magyar a rendszerváltás után - olvasható a produkció ismertetőjében.

Mint írják, a Szakácskönyv a túlélésért tavaly a könyvpiac egyik legizgalmasabb kiadványa volt, az előadás pedig különleges színházi helyszínen egy holokauszt-túlélő életét meséli el, nem mindennapi szemszögből. A produkció próbái már elkezdődtek, a főszereplő életének korszakai Hay Anna, Nagy Mari és Radnay Csilla játékában elevenednek meg.

A Gólem Színház februárban visszautasította a »Magyar Holokauszt Emlékév – 2014« pályázati kiírásán ennek az előadásnak a létrehozására elnyert összeget. "Úgy gondoljuk - írták februári közleményükben-, hogy jelen helyzetben a tervezett projekt megvalósítása ebből a pénzből nem lenne helyes". Közleményükkel egy időben az előadás létrehozására adománygyűjtést is szerveztek. Kerestük a társulatot, hogy megtudjuk, hogy végül milyen forrásból valósul meg a produkció, de eddig erre a kérdésre nem kaptunk választ.

Az évad másik bemutatója a Zsidó GY.I.K munkacímű projekt. A Gólem és a Dumaszínház koprodukciója arra tesz kísérletet, hogy megválaszolja a magyar közélet és az internet leggyakoribb, zsidókkal kapcsolatos kérdéseit.

Hasonló módon a banális zsidó sztereotípiákkal szembesíti a nézőket sajátos és kíméletlen humorral az évadban új helyszíneken is látható Lefitymálva című produkció. A többek között Bánki Gergely, Nagy Mari és Schmied Zoltán szereplésével készült előadást 2013-ban a Thália Humorfesztiválon is láthatták. Ebben az évadban a Jön a Gólem! elnevezésű projekt keretében a Lefitymálva című előadás olyan településeken is látható lesz, ahol az egykor élt zsidó közösségek emlékeit ma már kutatni kell. A Gólem Színház így többek közt Gyöngyöspatára, Verpelétre, Jánoshalmára és Mezőcsátra látogat el.

A Gólem Színház idei évadban játszott előadásairól további információ a http://www.golemszinhaz.hu oldalon érhető el.

kapcsolódó

>>> A Gólem Színház visszautasítja a Holokauszt Emlékév támogatását

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr447994459

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása