7óra7

Hevesi Sándorra emlékeznek a Színház- és Filmművészeti Egyetemen

Hevesi Sándorra emlékeznek a Színház- és Filmművészeti Egyetemen

2014. 10. 31. | 7óra7

A konferencia célja, hogy érzékeltesse Hevesi Sándor életművének gazdagságát és sokszínűségét, illetve hogy felhívja a figyelmet azokra az összefüggésekre, amelyek révén Hevesi Sándor munkássága elevenen kapcsolódik a mai magyar színházhoz.

A konferencián az egyetem doktoranduszai, Harangi Mária és Cortés Sebastián, oktatói, Győrei Zsolt, Hegedűs D. Géza, valamint színháztörténész vendégként Gajdó Tamás (OSZMI) és Imre Zoltán (ELTE) adnak elő.

Hevesi SándorHevesi Sándor a legendás Thália Társaság egyik alapítója volt, rendezőként és főrendezőként dolgozott a Nemzeti Színházban, a Magyar Színházban, a Népszínház-Vígoperában és az Operaházban. A róla szóló monográfia közel háromszáz rendezését veszi számba. Korának egyik legfelkészültebb színházi embere volt, levelezett Gordon Craiggel, Londonban előadásokat tartott Shakespeare-ről, illetve a magyar irodalomról.

1929–34 között a Színművészeti Egyetem tanára volt, ő indította el az első rendező-képzést. Színháztörténeti, dramaturgiai, rendezői tanulmányai a modern színházi gondolkodás alapszövegei. Sikeres drámaíróként illetve Jókai, Mikszáth regényeinek színpadi átdolgozójaként tartották számon, fordítóként Molière, Wilde, Beaumarchais drámáit ültette át magyarra, G. B. Shaw pedig kizárólagos jogot adott neki darabjai magyarra fordítására.

A konferencia időpontja: 2014. november 7., péntek 15.00

Helye: Színház- és Filmművészeti Egyetem, Vas utca 2/D

Nádasdy-terem

Program:

Hegedűs D. Géza: Egy kis könyv nagy kérdései

Imre Zoltán: Hevesi Sándor és a Thália Társaság

Cortés Sebastián: Hevesi és Sztanyiszlavszkij: két színházi alkotó és pedagógus a régi és a modern színjátszás határán

Harangi Mária: „Gesztusban oldani föl a muzsikát”– Hevesi Sándor az Operaházban

Győrei Zsolt: Elzevirek – Hevesi Sándor elfelejtett drámái

Gajdó Tamás: A Nemzetin / nemzeten innen és túl. – Bajor Gizi és Hevesi Sándor

A belépés ingyenes.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr667994183

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása