7óra7

Oscar-díj esély a legjobb rövid animáció kategóriában

Oscar-díj esély a legjobb rövid animáció kategóriában

2014. 11. 06. | 7óra7

A kategóriába 58 rövid animáció kvalifikálta magát, ezt szűkítette le az Oscar-díjakról döntő Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS) tíz produkcióra, amelyek közül majd az Oscar-jelöltek kikerülnek. A filmakadémia rövidfilmes és animációs filmes tagozatának tagjai az összes nevezett alkotást megtekintették a New Yorkban és Los Angelesben szervezett vetítéseken, ez alapján szavazták meg a szűkített listát.

Symphony no. 42 - teaser

Bucsi Réka Symphony No. 42 című munkája a rendező diplomafilmjeként készült a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával. A tízperces digitális animáció 47 jelentben mesél ember és környezete irracionális kapcsolatáról. A produkció bejutott az idei Berlinale rövidfilmes versenyprogramjába, majd számos hazai és nemzetközi fesztiválon vetítették, és több mint egy tucatnyi díjban és elismerésben részesült. Augusztusban elnyerte Hirosimai Nemzetközi Animációs Filmfesztivál Hirosima-díját, a napokban pedig a rövidfilmverseny fődíját kapta Valladolidban, Spanyolország rangos nemzetközi filmfesztiválján.

A filmakadémia rövidfilmes és animációs testületének tagjai a tíz film közül 3-5 Oscar-jelöltet választanak majd ki. A tagozat decemberben Los Angelesben, Londonban, New Yorkban és San Franciscóban tart majd vetítéseket tagjainak.

A légy

Az első magyar film, amelyik Oscar-díjat kapott, szintén animációs rövidfilm volt. 1981-ben nyerte el a világhírű elismerést Rófusz Ferenc A légy című alkotása.

2007-ben pedig M. Tóth Gézát a Színház- és Filmművészeti Egyetem jelenlegi rektorát jelölték a díjra ugyanebben a kategóriában Maestro című rövidfilmjével.


Maestro

Az Oscar-jelöléseket 2015. január 15-én jelentik be a filmakadémia Samuel Goldwyn Színházában. A 87. Oscar-díjkiosztó gálát február 22-én rendezik meg a hollywoodi Dolby Színházban.

Kapcsolódó:
>>> Újra hasít a magyar film? - Vitaest a Katonában

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr327994125

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása