7óra7

Hamletet tervezni? – tantermi ötletek az Örkény Színház Hamletjéhez

Hamletet tervezni? – tantermi ötletek az Örkény Színház Hamletjéhez

2014. 11. 24. | 7óra7

A Magyartanárok Egyesületének tagjai tanítási segédleteket készítenek olyan előadásokhoz, amelyekre biztosan érdemes elmenni a diákokkal.|

*Az európai drámairodalom egyik legnevezetesebb kultuszművének műsorra tűzése kiemelt pillanat a színházak életében. Mivel a várakozás felfokozott, és mivel Hamlet mint figura és a Hamlet mint mű is ezerféle arcát mutatta már meg –, csak a markáns előadások maradnak emlékezetesek. Az Örkény Színház alkotói olyan térben helyezték el a dán királyfi történetét, amely erőteljesen rákérdez a közösségi lét, a nyilvánosság és a tömeg ellentmondásos világára, és egy olyan individuális, okos-bolond királyfit küldtek ebbe a térbe, aki legkevésbé sem illik bele a tömeglétbe.*

Hogyan működik Claudiusban a homo politicus? Látjuk-e a szereplők nyilvános és titkos arcát? Tudunk-e Hamletet tervezni? És szellemjeleneteket játszani? Együtt okoskodni a sírásóval? – Az Örkény Színház előadásához készült tanári segédlet csoportmunkában végezhető tanórai ötletet tartalmaz az előadás előtti és utáni órákhoz. Az ötleteket nem csak magyartanárok használhatják sikerrel, hanem akár egy osztályfőnöki óra is változatosabbá tehető velük. A „maszkjáték” vagy a „szellemjelenetek” eljátszása és a többi kreatív feladat megmozgatja a diákok fantáziáját, és elmélyíti a színházlátogatás élményét.

Hamlet - Für Anikó, Kókai Tünde, Znamenák István

Az előadáshoz a színház ifjúsági programja, az IRAM színház-pedagógus által tartott előkészítő foglalkozást is kínál. A Hamlet FLESS című foglalkozás központi kérdése például, hogy tizenévesként mi közünk lehet az előadáshoz és Hamlet alakjához, vagyis mi az, amit a mából, saját tapasztalatainkból hozzá kötünk. Mi a szerepe a színháznak a jelenünkben? A próbafolyamat tapasztalatai is beépülnek a közös játékokba: színházi helyzetek segítenek körüljárni a tér és a tömeg szerepét a rendezésben. A próbateremben a diákok szereplőként és rendezőként kísérletezhetnek a tér használatával és a szereplők egymáshoz való viszonyának alakulásával.

A előkészítő foglalkozásról további információk, valamint a tanári segédlet a színház honlapjáról, innen tölthetők le.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr77993967

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása