7óra7

Könyvvel emlékeznek szülőföldjén Zenthe Ferencre

Könyvvel emlékeznek szülőföldjén Zenthe Ferencre

2014. 11. 30. | 7óra7

A könyv a múzeum idei negyedik kiadványa, bemutatóját december közepére tervezik - mondta el a kötet szerkesztője, Balogh Zoltán. Hozzátette: civil kezdeményezésre, a helyi önkormányzat, valamint a Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara anyagi támogatásával egy éve láttak neki a gyűjtőmunkához. Forrásként a Nógrád Megyei Levéltár dokumentumait, a helyi sajtóban megjelent írásokat, valamint a Palócföldben, a Magyar Nemzetben és a Népszabadságban megjelent tudósításokat, interjúkat, riportokat használták.

Zenthe FerencA helytörténeti kutató kifejtette: Zenthe Ferenc gyermekkorát, Salgótarjánhoz fűződő kapcsolatát és a halálát követő, egyre erősödő Zenthe-kultuszt is igyekeztek körüljárni. Annál is inkább, mert a Zenthe Ferencet tisztelők körében is kevéssé ismert a művész Salgótarjánhoz való erős érzelmi kötődése.

A kötetből kiderül, hogy a salgóbányai bányagondnok édesapa hozta létre az első mozit Salgótarjánban, Zenthe Ferenc természetszeretete, történelem iránti érdeklődése pedig a Medves-fennsík körüli erdőkben és a salgói várnál töltött gyermekkorban gyökerezett. Ahogy Zenthe Ferenc nyilatkozta, ha nem a színészi pályára kerül, erdésznek ment volna.

Zenthe Ferenc, eredeti nevén Romeshofer Ferenc a Salgótarjánhoz tartozó Salgóbányán született 1920. április 24-én. A Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas színművész emlékezetes szerepe többek közt A Tenkes kapitányában alakított Eke Máté vagy a Szomszédok című teleregényben Taki bácsi. Kiemelkedő alakítása volt a Jób lázadása című film főszerepe, amely számos hazai és nemzetközi filmes díjat megnyert.

Zenthe Ferenc 86 esztendős korában, 2006. július 30-án hunyt el Budapesten. Születésnapja egyben Salgótarjánban a róla elnevezett színház megalakulásának az évfordulója is. A társulat az idei évadtól Zenthe Ferenc-díjjal is ápolja a salgótarjáni születésű színművész emlékét. Salgóbányán pedig szobra áll és hamarosan megnyílik a Zenthe Ferenc Emlékszoba a felújítás alatt álló egykori bányakaszinó épületében.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr747993921

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása