7óra7

Adventi turnéra érkezik a Mojszejev Balett

Adventi turnéra érkezik a Mojszejev Balett

2014. 12. 03. | 7óra7

A társulat két alkalommal, december 6-án és 8-án Budapesten, az Erkel Színházban lép fel, 7-én Miskolcon, 9-én Szegeden, 10-én Szombathelyen, 11-én pedig Veszprémben találkozik a magyar nézőkkel.

Igor Mojszejev nevét (1906-2007) a különböző népek táncait és az akadémikus balett elemeit ötvöző egyedülálló stílus, a szcenikus néptánc tette ismertté. Már legelső műsora, A Szovjetunió népeinek tánca sikert aratott, később következtek a cselekményes balettek, az eltáncolt életképek. A mintegy 300 műsort színpadra vitt társulat művészete olyan, azóta világhírnévre szert tett táncművész munkásságára volt hatással, mint Michael Flatley vagy a török Mustafa Erdogan.

Mojszejev-együttes

"Óvjuk a hagyományainkat, Igor Mojszejev által összeállított repertoárunkat világszerte nagy sikerrel viszik színre az együttes művészei" - nyilatkozta Jelen Scserbakova igazgató, a társulat vezetője.

Mint elmondta, a Mojszejev Balett eddig 65 államban vendégszerepelt, némely országban 10-15-ször turnéztak. Így az Egyesült Államokban és Franciaországban tizenhat alkalommal léptek fel, Magyarországon 1946 óta tizennégyszer turnéztak, a legutóbbi vendégszereplés 2012-ben volt. Ezúttal Magyarország mellett Szerbiában és Ausztriában lépnek fel, május végén pedig Izraelbe látogatnak az együttes művészei.

"Tizenötödik alkalommal térünk vissza Magyarországra, s óriási várakozásokkal készülünk a turnéra, hiszen az értő és lelkes magyar publikum mindig nagy szeretettel fogadja a Mojszejev Balettet" - hangsúlyozta Jelena Scserbakova, kifejezve reményét, hogy a társulatnak ezúttal is sikere lesz.

A társulat magyarországi kapcsolatait taglalva Jelena Scserbakova kitért az együttes alapítója, Igor Mojszejev és Rábai Miklós Kossuth-díjas táncművész, koreográfus közötti barátságra. Elmondta azt is, hogy 2012-ben, az alapításának 75. évfordulóját ünneplő Mojszejev Balettet a Honvéd Táncszínház köszöntötte Moszkvában, a legutóbbi magyarországi vendégszereplésük során pedig a társulat művészei megnézték a Magyar Állami Népi Együttes műsorát.
"Reméljük, hogy ezúttal is lehetőségünk lesz találkozni magyar táncművészekkel és koreográfusokkal" - jegyezte meg a társulat vezetője.

Mojszejev-együttes

A programot ismertetve elmondta, hogy a vendégszereplésekre készülve minden egyes alkalommal igyekeznek valami újdonsággal kedveskedni a nézőknek. A különböző népek táncai mellett ezúttal bemutatják a Muszorgszkij Éj a kopár hegyen című szimfonikus költeményére összeállított egyfelvonásos balettet.

Jelena Sscerbakova a további művészeti terveket ismertetve elmondta, hogy az együttes, amely 2015. február 10-én ünnepli 78. születésnapját, a jubileumi koncerten Igor Mojszejev koreografálta Argentin tangót, valamint a Pamíri táncokat mutatja be, utóbbi mű eddig még sohasem szerepelt a társulat programjában. A fasizmus feletti győzelem 70. évfordulójára is készül a Mojszejev Balett, amely jubileumi előadássorozattal járja majd Oroszország városait, a műsorban szerepelnek mindazon népek táncai, amelyek harcoltak a második világháborúban.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr287993891

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása