7óra7

Semleges nemek - a Scallabouche Társulat új előadása a Jurányiban

Semleges nemek - a Scallabouche Társulat új előadása a Jurányiban

2014. 12. 10. | 7óra7

Mi történik, ha egy nőnek helyt kell állnia egy – hagyományos értelemben vett – férfi pozícióban, s mi van akkor, ha egy férfi női szerepbe kényszerül. Pedig produkál az élet számtalan ilyen helyzetet, gondoljunk csak arra, ha egy nő kerül magas vezetői pozícióba vagy pl. az apa megy gyesre az anya helyett. Természetesen ennél szélsőségesebb esetek is vannak, hiszen azzal is találkozhatunk, hogy valaki nemet szeretne váltani, mert úgy érzi, rossz testbe született.
Hol vannak a nemi szerepek határai? Vannak-e még egyáltalán? Kellenek-e egyáltalán?

Semleges nemek - Hámori Gabriella, Vajda Milán

A Semleges nemek című produkció olyan kérdéseket vet föl, mint például, hogy mi történik akkor, ha valamelyik nem képviselője kilép az elvárt szerepből, szakít a „hagyományokkal”, s mi az a hatalom, eszköz, ami egy-egy nemhez kötődik. Valóban lehetséges, hogy eltűnnek életünkből a hagyományos nemi szerepek? A társadalom vagy a biológia határozza meg inkább a világban betöltött szerepünket? A XXI. század olyan végpontnak tűnő válaszokhoz jutott el, amik gondolkodásra késztetnek bennünket. Mintha világunk egyre inkább a nemek közötti különbségek hol természetes, hol erőszakolt eltűnéséről szólna.

Alexis Latham rendező improvizációs technikával dolgozott a próbák során. Hámori Gabriella és Vajda Milán színészek ezzel a technikával, valamint saját kutatások alapján, interjúszöveg-részletek, személyes és ismert történetek segítségével mesélnek erről a fontos témáról.

A bemutatóra 2014. december 18-án 20 órakor kerül sor a Jurányi Inkubátorház Kamaratermében.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr707993821

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása