7óra7

Kelemen Lászlóról nyílik kiállítás a Bajor Gizi Színészmúzeumban

Kelemen Lászlóról nyílik kiállítás a Bajor Gizi Színészmúzeumban

2014. 12. 11. | 7óra7

Kelemen László (1762 - 1814)Az OSZMI kedden délután 16 órakor tartja a kiállítás megnyitóját és szervez megemlékezést Kelemen László halálának 200. évfordulója alkalmából. Az eseményen közreműködik Kollár Zsuzsanna irodalomtörténész, Réczei Tamás rendező és Gajdó Tamás színháztörténész. A kiállítás 2015. február 1-jéig, szerdától vasárnapig 14-18 óráig látogatható.

Mint írják, a színjátszás kezdeteire emlékező kiállítás felidézi a színházteremtés nehézségeit, Pest és Buda színjátszásra alkalmas színhelyeit, az első társulat repertoárján szereplő műveket - Kelemen László életművét állítva a középpontba. Az összeállítás bemutatja a Kelemen László-kultusz kialakulását, az első magyar társulat tevékenységét és a Kelemen László alakját feldolgozó irodalmi alkotásokat is.

"Nemzeti színészeink öntudatra ébredésük idején ősök után kutattak, és így jutottak el Kelemen Lászlóhoz, kiről az úttörők közül még aránylag legtöbbet őrzött meg az emlékezés; társai teljesen elvesztek a személytelenség homályában. […] Színészetünk története […] Kelemen Lászlót megteszi vezérnek, ami nem volt soha, s ami nem is akart lenni" - idézik a közleményben Pukánszkyné Kádár Jolán színháztörténész 1940-ben írt, Hivatásos színjátszóink első előadásai című tanulmányát.

Mint az OSZMI közleményében írják, Pukánszkyné nem deheroizálni akart, sőt, igyekezett az első magyar színházigazgatóként tisztelt férfiút az őt megillető helyre tenni: "Kelemen László nem vezér, több ennél: tiszteletet keltő jelkép. Neve az összes névteleneket, személyteleneket is magába rejti; a magyar színészetnek nagy Ismeretlen Katonája ő, s ha emlékének áldozunk, valamennyit értjük vele".

Kelemen László alakja azonban mindmáig úgy él a köztudatban, hogy ő volt az első magyar színházigazgató. Kétségtelen, hogy vezető szerepet játszott az első magyar színjátszótársaság szervezésében, fenntartásában, műsorának kialakításában, összetartásában. S az is kétségtelen, hogy a magyar színháztörténet hőskorából ő volt az egyetlen, aki a leginkább hasonlított a 19. század végének színházigazgató ideáljához.
A kiállítás kurátora Csiszár Mirella. A tárlat létrejöttét a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

A Bajor Gizi Színészmúzeumban december 11-én, csütörtökön délután Karády Katalin, a díva és egy igaz ember címmel beszélgetésre várják a közönséget. A rendezvény vendége Péter Zsolt színháztörténész, Karády-kutató.

Mint az OSZMI közleményében olvasható: a Bajor Gizi Színészmúzeum december 22-től 2015. január 13-ig zárva tart.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr167993819

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása