7óra7

Kortársunk Caravaggio - színházfórum Kolozsváron

Kortársunk Caravaggio - színházfórum Kolozsváron

2015. 01. 14. | 7óra7

Caravaggio TerminalA Színházfórum újabb kiadásának különös jelentősége, hogy Berszán István és Láng Zsolt mellett Kocziszky Éva filozófiatörtész, művészetfilozófus és irodalomtudós, a veszprémi Pannon Egyetem professzora, több külföldi egyetem meghívott előadója is a színház vendége lesz. Kocziszky Éva elméleti munkássága Európa szerte ismert, a klasszikus görög kultúra mai jelentőségéről, Hölderlin költészetéről, Georg Hamann filozófiájáról szóló művei több nyelven is megjelentek.

A meghívottakkal Visky András, a darab szerzője beszélget.
„Caravaggio művészete akkora fordulatot jelentett a maga korában, hogy a képek mai szemlélője ösztönösen is kortársának érzi őt. A „nagy és szent művészet” számára a felfokozottan személyes istenkeresés köznapi útjává vált. De nemcsak Isten, hanem a közvetlen valóság, de még a valóságos életet élő ember is eltűnt Caravaggio szeme elől. Valamennyi festménye ezt a monomániás küzdelmet fejezi ki a lehető legközvetlenebb eszközökkel. Olyannyira megszólítóak ezek a képek, hogy templomi leleplezésük és felszentelésük ünnepi alkalmain Róma szegényei, prostituáltjai, a megvetettek és kitaszítottak tömegével jelentek meg, mert úgy érezték, az életükről szólnak a nagy drámai erővel felidézett evangéliumi jelenetek.” (Visky András)

Az előadás alkotói: Albert Csilla, Bodolai Balázs, Dimény Áron, Imre Éva, Sinkó Ferenc, Szűcs Ervin, Varga Csilla színészek, Carmencita Brojboiu díszlet- és jelmeztervező; a videoprojekciókat Bányász Bertalan, a zenét bodoki-halmen kata állította össze, a színpadi mozgást Sinkó Ferenc jegyzi. Rendezőasszisztensként Mei Ann Teo, a dramaturg asszisztenseként Jessica Rizzo vett részt az előadás létrehozásában.

A beszélgetésre való tekintettel az előadás ezúttal este 7 órakor kezdődik.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr287993595

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása