7óra7

Jelenések diszkógömbbel és flamingóval

Jelenések diszkógömbbel és flamingóval

2015. 02. 04. | 7óra7

„Egy szimpla kórházi ággyal indul, matrac nélkül, és plüsszebrákkal végződik...” írja az előadásról Szerbhorváth György. A 2010-ben bemutatott, Tolnai Ottó azonos című kötetéből készült, A kisinyovi rózsa újragondolása a Rózsák.

Ebben az előadásban már csak egyetlen szövegrész hangzik fel, azután helyzetek és képek mesélnek rózsákról, zebrákról, tragikumról és szépségről. Meg Szabadkáról és a kisebbségi létről. Szürreális és abszurd világ ragyog a színpadon, szuggesztív színészi játékkal. A szabadkai Kosztolányi Dezső Színház vendégjátéka február 10-én, egy alkalommal a lesz látható a Trafóban.

„Ez egy olyan művészi, rendezői módszer, ahol egy előző előadás az újnak az alapja, Tolnai Ottó Kisinyovi rózsája, illetve annak színpadi előadásmódján történő fizikai cselekvések sorozata. Ezt egy olyan vágyként is definiálhatjuk, hogy ez az a momentum, amikor az ember úgy érzi, hogy nem akar megszólalni, nem akar beszélni, valamilyen más formában próbál közölni.” - mondja az előadásról Urbán András

Az előadás a fizikai színház nonverbális eszköztárának elemeiből építkezik. Úgy tűnik, a Palicson élő Tolnai költészete kimoshatatlan a helyi légkörből, hiszen a szintén vajdaságban született Nagy József most készített előadást a Wilhelm dalok című verseskötetből, és Urbán András is a szerző líráját dolgozta fel ebben a produkcióban.

„Az irodalmi alapból indultunk ki, de a cselekvéssorok képezik azt az alapot, amiből megszületett a Rózsák, ami bizonyos értelemben független Tolnai Ottó poémájától. Két világ találkozásából áll az az előadás, egy fizikai akciósorozat, kimondottan arról, hogy a fizikai akció hogyan válik színpadi költészetté.”

A rendező bátran nyúl társadalmi kérdésekhez, most viszont nem ez állt figyelme középpontjában: „A Rózsák nem kimondottan ezzel a szférával foglalkozik; egyfajta színházi költészet, bár nem gondolom, hogy ezáltal lemondana a közéleti, jelenidős utalásokról”

Az előadás előtt Különóra, Tolnai Ottóval Urfi Péter újságíró beszélget. Az előadás után Urbán András rendezővel Jászay Tamás kritikus beszélget.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr407993421

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása