7óra7

Ablak - Megvitatott családi dráma

Ablak - Megvitatott családi dráma

2015. 02. 08. | 7óra7

Miközben kint az utcán zajlik az élet, egy szürke panelház sokadik emeletén Dan, a 16 éves kamasz fiú próbál önálló életet kezdeni, kiszabadulni otthonról, és megszabadulni családja terheitől. Az anya csendre vágyik, a külvilágot viszont nem zárhatja ki az életéből. Az apa nem akar apa lenni, vegetál, miközben egy jobb sorsról ábrándozik. A fiatal fiút figyeljük, aki próbálja megérteni önmagát és környezetét, hogy egyszer majd élhető élete lehessen – vázolja az előadásbeli viszonyokat a színlap.

Edward Bond a kortárs brit drámairodalom elismert alakja, aki főleg a fiatal közönségnek készít kimondottan színházi nevelési célra szánt darabokat. Művei ugyan egészen sötétek, ám épp ezért alkalmasak arra, hogy az előadásokhoz tartozó foglalkozásokon megvitatásra kerüljenek. Bethlenfalvy Ádám, az előadás rendezője több alkalommal dolgozott már Bond darabokkal.

A produkcióban szerepel Fehér Dániel, a NEXTfeszten is fellépő HUPS! Crew egyik előadója. Neki sem új a színházi nevelés, hiszen a Kolibri Színház színházpedagógiai célú előadásaiban is rendszeresen játszik.

Ablak - próbafotó (Fehér Dániel és Gerner Csaba) A produkciót a Bohócok a Láthatáron Csoport hívta életre, akiknek fontos céljuk, hogy előadásaikkal, drámapedagógiai foglalkozásaikkal, közösségi színházi eseményeikkel segítsék a marginalizálódott, elszegényedett, vagy más szempontból kirekesztett közösségek kulturális és közösségi életének fejlődését. Akut társadalmi problémákra kívánják ráirányítani figyelmet, hogy növeljék a társadalmi érzékenységet egyéni és közösségi szinten is. (Honlapjuk innen érhető el.) A csoportot 2010-ben Feuer Yvette alapította, aki az Ablak című előadásban az anyát, Lizt alakítja.

A Trafó Kortárs Művészetek Háza már hosszú évek óta vállal aktívan szerepet a színházi nevelés területén. 13 éve működik a kortárs művészeti beavató program, ami a tavalyi évad óta a Gondolat Generátor nevet viseli. Ugyanebben az évben, az InSite Dramaval közösen létrehozták a Kispad című tantermi előadást, amiben Bethlenfalvy Ádám is szerepel. Az előadással rendszeresen járnak vidéki és fővárosi középiskolákban, és tartanak színházi nevelési foglalkozásokat a tizenéves korosztálynak.

Az előadás szereplője – Fehér Dániel és Feyuer Yvette mellett – Gerner Csaba.

A darabot a 15-i bemutató után februárban még 16-án és 24-én láthatják az érdeklődők, mindhárom alkalommal délután 6 órai kezdettel – a Trafó pinceszintjén lévő Kontra Klubban.

Kapcsolódó

Trafó - A kortárs művészetektől a gondolatokat generálásáig

Prológusok epilógusa

„Így egymással is kommunikálhatunk” - HUPS Crew interjú

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr487993383

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása