7óra7

Évadonként hat új előadás a zalaegerszegi Griff Bábszínházban

Évadonként hat új előadás a zalaegerszegi Griff Bábszínházban

2015. 02. 11. | 7óra7

Szűcs István, a Griff Bábszínház február 15-től kinevezett igazgatója az elmondta: az évadok műsortervét a volt igazgató, Pinczés István által bevezetett, modulrendszerszerű tematika szerint állítják össze. A tervek szerint minden évadban hat bérletes előadást mutatnak be: a repertoárban lesz népmese és műmese, zenés bábszínházi produkció és ősbemutató - ismertette.

Szűcs István

Évadonként egy-egy kortárs szerzőt is felkérnek, hogy kifejezetten a Griff Bábszínháznak írja meg legújabb darabját. A tradíció szerint folytatódik a karácsonyi ünnepkörhöz kötődő előadások sora is, egy másik bábszínpadi bemutató pedig mondákra, mítoszokra, különböző népek meséjére épül. Része lesz a műsortervnek a mozgásszínházi, táncos, zenés bábszínházi produkció is.

Az igazgató szerint a legfőbb cél, hogy megfeleljen a bábszínház a zalaegerszegi és a Zala megyei közönség elvárásainak, ezért olyan előadásokat kell színpadra állítaniuk, amit elfogadnak, szeretnek a helyi nézők. Emellett szükség van szakmai fejlődésre is, hogy a Griff még jobban "bekerüljön az országos vérkerengésbe", ezért minőségi előadásokat kell létrehozni, amelyekkel nívós bábszínházi fesztiválokon is meg tudnak jelenni - hangsúlyozta.

Hozzáfűzte: a darabok nagy részét bábos vendégrendezők állítják majd színpadra, az elkövetkezendő öt évben pedig művészeti vezetővel, tanácsadóval közösen végzik a szakmai munkát.

Szólt arról is, hogy szervezeti átalakítást tervez és valószínűleg a társulaton belül is lesz személyi változás. Indoklásként elmondta, hogy kiemelt színházként 2018 után csak akkor részesülhetnek állami támogatásban, ha a bábszínészek 60 százaléka szakirányú felsőfokú végzettséggel rendelkezik. A feltételeket viszont csak úgy tudják teljesíteni - a társulat hét tagja közül jelenleg csak egy bábszínésznek van megfelelő végzettsége - ha a szakképesítések megszerzése mellett megfelelő végzettséggel rendelkező bábszínészeket is szerződtetnek - mondta, hozzátéve, hogy a társulat tagjainak képzését a nagy előadásszám is megnehezíti.

Hétalvó

A 2013/2014-es évadban 254 előadást játszott a Griff, ebből csaknem félszáz tájelőadás volt. Idén az előadások száma várhatóan eléri a 270-et és növekedett a tájelőadások száma is. Főként zalai településeken léptek fel, de Budapestre, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy és Vas megyébe is meghívták vendégszereplésre a társulatot.

Kapcsolódó

Öten pályáztak a zalaegerszegi Griff Bábszínház igazgatói posztjára

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr637993357

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása