7óra7

dunaParti summázat

dunaParti summázat

2015. 03. 15. | 7óra7

A kilenc helyszínen (Trafó Kortárs Művészetek Háza, MU Színház, Jurányi Közösségi Inkubátorház, Szkéné Színház, Stúdió K, Artus Stúdió valamint Örkény Színház, Vígszínház, Katona József Színház) 14 színházi- és 13 táncelőadást láthatott a nemzetközi és a hazai közönség.

Egotrip

Az előadásokat kísérő délelőtti szakmai programokon bemutatkoztak többek között női rendezők, szó esett a normatív támogatás nélkül működő struktúrák működési stratégiáiról, prezentációt tartottak a magyarországi színházi nevelési program legnevesebb képviselői is, valamint a független szféra helyzetéről beszélgettek ismert hazai rendezők (Mundruczó Kornél, Horváth Csaba, Pintér Béla és Schilling Árpád), akiket Magyarország határain túl is nagy érdeklődés övez.

58 szakember az Amerikai Egyesült Államokból, Romániából 11-en, Németországból és Nagy-Britanniából 10-10 vendég érkezett, de jöttek Horvátországból, Csehországból, Lengyelországból, Görögországból és Európa többi országából, összesen 193 neves szakembert látott vendégül a rendezvény.

Schilling Árpád, Horváth Csaba, Tompa Andrea, Mundruczó Kornél és Pintér Béla

Jelen volt többek közt Aleksandra Pejovic a Bécsi Ünnepi Hetektől, Ondrej Hrab a prágai Archa Színháztól, Anne Quinones a berlini HAU-ból, a rendszeresen visszatérő Thomas Irmer, német újságíró, a Theater der Zeit korábbi főszerkesztője, Malgorzata Semil, a lengyel Dialog Fesztiváltól, ahol már korábban is sok magyar produkció lépett fel, Tamara Arapova, a moszkvai Arany Maszk Fesztiváltól, ahol legutóbb a Frenák Pál Társulata is megfordult, és itt volt Mikhail Barisnyikov, az amerikai Baryshnikov Arts Centerből.

A fesztivál-értékelő beszélgetésen a vendégek elmondták, hogy a nemzetközileg is jól ismert magyar rendezők és koreográfusok mellett jól érzékelhető egy fiatal, tehetséges színházi és táncos alkotó nemzedék erős jelenléte a független előadóművészet területén.

A szervezők célja megvalósulni látszik: az előadásokat élénk érdeklődés kísérte, több produkció meghívást kapott különböző tengerentúli és európai helyszínre, a magyar és külföldi szakemberek több közös hosszú távú kulturális együttműködésről tárgyaltak.

Kapcsolódó

A dunaPart3 szakmai programja

Magyar független kortárs előadóművészeti szemle

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr617993141

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása