7óra7

MOST FESZT, ahogy a zsűri látta

MOST FESZT, ahogy a zsűri látta

2015. 04. 01. | 7óra7

A fesztivál értékelésekor Crespo Rodrigo, a Jászai Mari Színház, Népház igazgatója elmondta: „Hatalmas öröm számomra, hogy a Jászai Mari Színház lehetőségeihez mérten egyfajta keresztmetszetét tudta adni annak, amit ma a színházak a monodráma és a stúdió előadások műfajában kínálnak. A keresztmetszet szót fontosnak tartom, hiszen a MOST FESZT természetesen nem tudott, nem is akarhatott megmutatni mindent, amiről ez a két színházi forma napjainkban itthon és a határon túl gondolkodik. Egy első alkalommal megrendezésre kerülő színház fesztivál – azt gondolom – nem kívánhat többet, mint hogy a meghívott előadások, színészek, rendezők és alkotók, valamint a közönség a lehető legoptimálisabb körülmények között egymásra találhasson.

A MOST FESZT ötletének felmerülésekor tökéletesen tisztában voltunk azzal, hogy Tatabánya nem az a város, amellyel kapcsolatban a szakma vagy a közönség azonnal egy színházi fesztivál helyszínére asszociál. Ennek ellenére úgy gondoltuk, van már annyi erő ebben a színházban, hogy egy ilyen seregszemlének otthont adhasson. Látva a közönség nyitottságát, a résztvevők örömét, hogy itt lehetnek, a vágyat, hogy megmutathassák magukat ezen a fesztiválon, azt a közös gondolkodást, ami az alkotók és a befogadók között létrejött egy-egy közönségtalálkozó alkalmával - egyértelműen mutatja számomra, hogy elértük azt a célt, amit az első MOST FESZT kapcsán kitűztünk, és ami alapján a megkezdett munkát a szakma egyre nagyobb támogatása mellett – reményeink szerint – a következő években tovább folytathatunk."

Sex, drugs, gods & rock ’n’ roll - Harsányi Attila A fesztivál létrehozásakor a szervezők egyértelmű szándéka volt, hogy a MOST FESZT-re meghívott előadások szakmai zsűri előtt is megmérettethessék magukat. A MOST FESZT 2015 zsűrije a következő tagokból állt: Kovács Bálint (kritikus), Pregitzer Fruzsina (Magyar Művészeti Akadémia Színházművészeti tagozat), Seregi Zoltán (Magyar Teátrumi Társaság), Sztarenki Pál (Magyar Színházi Társaság).

Kovács Bálint a MOST FESZT-ről elmondta: „A magyar színházak egyik jellemzője, hogy a legizgalmasabb, legérdekesebb bemutatók lényegében mindig a kisebb színpadokra, játszóhelyekre szorulnak, a kortárs magyar drámákkal, a kicsit kockázatosabb darabokkal nem biztos, hogy meg tudják tölteni a színházak nagy nézőtereit. Így ezek az előadások jóval kevesebb embert tudnak elérni. Azt nagyon fontosnak tartom, hogy egy ilyen fesztivál keretében kiemeljük ezeket az előadásokat, mert így talán inkább reflektorfénybe kerülnek. Lényeges, hogy legyen egy olyan seregszemle, ahol ezek az előadások nem „csak” kiegészítő programjai, hanem főszereplői az eseményeknek. Jó dolognak tartom, ha esetleg meg lehet győzni a nézőket arról, hogy egy ilyen előadás - például egy monodráma - esetenként kacagtatóbb vagy éppen elgondolkodtatóbb, drámaibb lehet, mint egy többszereplős nagyszínpadi produkció, hogy egyetlen színész éppen úgy be tudja bizonyítani, milyen a jó színház, mint egy nagyszínpadi, magas költségvetésű előadás. Ha a MOST FESZT-tel kapcsolatban nagyon utópisztikus akarok lenni, akkor egy ilyen fesztivál az egész színházi szakmának adhat valamit. Ha a közönség tényleg meglátja azt, hogy egy stúdióban milyen jó előadások vannak, akkor ezek pár év múlva felkerülhetnek nagyszínpadra is, ha pedig ezek az előadások több embert érnek el, akkor több ember beszél az általuk felvetett problémákról, ez pedig végső soron átalakíthatja a nézők színházhoz való hozzáállását is.”

A csemegepultos naplója - Ötvös András

Pregitzer Fruzsina kiemelte a MOST FESZT-tel kapcsolatban: „Azért tartom nagyon fontosnak ezt a kezdeményezést, mert ha szétnézünk az ország fesztiváljai között, akkor jelenleg nem találunk máshol ilyen jellegű programot. Egerben volt szerencsém többször részt venni az akkori hasonló tematikájú fesztiválon – még Csizmadia Tibor szervezésében. Ez aztán megszűnt, és fesztiválszinten lényegében nem volt tovább fóruma ezeknek az előadásoknak. Nagyon örülök, hogy ezek a produkciók és alkotók Budapesthez viszonylag közel, a nézők számára elérhető módon, kulturált keretek között láthatóak. Lényegesnek tartom, hogy ez a fesztivál nem akart túl sokat markolni, a maga szerény és határozott módján van jelen. A mai színházi élet sok minden mellett többek között arról is szól, hogy egyre kevesebb a pénz, ezért egyre kevesebb új dolog jelenik meg, sok minden eltűnik, ígéretes folyamatok fejeződnek be. Úgy érzem, ha ezekben az időkben példamutató, ha egy ilyen erőteljes dolog, mint a MOST FESZT elindul. Az ilyen kezdeményezések manapság nem durrannak akkorát, de közösséget teremthetnek a szakma és a nézők számára egyaránt.”

Sex, drugs, gods & rock ’n’ roll - Harsányi Attila Seregi Zoltán a MOST FESZT-tel kapcsolatban hangsúlyozta: „Ennek a fesztiválnak az a specialitása, hogy olyan előadásokat hívtak meg a szervezők, amelyek a monodráma és a stúdiószínház műfajából következően nincsenek annyira reflektorfényben. Ezekben a színházi terekben, ezekben az előadásokban általában különlegesebb, érzékenyebb témákhoz nyúlnak a színházak, hiszen itt kisebb a kockázata annak, bejön-e a néző vagy sem. Mivel a monodrámák és a stúdiószínházi előadások inkább egyfajta rétegközönséget szólítanak meg, a színház iránt erőteljesebben érdeklődő nézőknek szólnak, fontos célja lehet a MOST FESZT-nek, hogy ezt a kört tágítsa. Ha ezek az előadások a fesztivál keretén belül a közönségnek azt a részét is meg tudják érinteni, akik egyébként nem nézői ezeknek a műfajoknak, az növelheti az érdeklődést a monodrámák, stúdiószínházi előadások iránt mindenhol, ahol ilyen típusú előadásokat játszanak.”

Sztarenki Pál a MOST FESZT-ről elmondta: „Nagyon értékes, izgalmas és komoly művészi teljesítményeket láthattunk. A fesztivál fontos esemény lehet mind Tatabánya, mind pedig azon színészek, színházak életében, akiket meghívtak ide. Szükségünk van az ilyen jellegű találkozó helyekre, ezekre az agora helyzetekre, amikor meg tudjuk nézni egymást, amikor el tudjuk helyezni magunkat azon a palettán, ami a mai színházi életet jelenti. Ugyanakkor azt gondolom, ez itt nem csak egy reprezentatív fesztivál, hanem egy nagyon komoly szakmai találkozó is egyben. Bízom abban, hogy ezt a kezdeményezést minél többen fogják felkarolni a jövőben!”

Kapcsolódó

Az Aradi Kamaraszínház két díjat is elhozott a MOST FESZT-ről

MOST FESZT – Színházi fesztivál Tatabányán

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr557993031

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása