7óra7

Kihirdették a jubileumi Lábán Rudolf-díj nomináltjait

Kihirdették a jubileumi Lábán Rudolf-díj nomináltjait

2015. 04. 25. | 7óra7

A Trafó Kortárs Művészetek Háza és a MU Színház a magyar kortárs tánc legszínvonalasabb alkotásainak, alkotóinak elismerésére és népszerűsítésére 2005 őszén szakmai díjat alapított. A XX. századi európai modern táncművészet legjelentősebb újító személyiségéről, Lábán Rudolfról elnevezett elismerés odaítélésére az alapítók olyan független esztéták, kritikusok és szakújságírók közösségét kérték fel, akik évek óta rendszeresen elemzik, értelmezik és népszerűsítik a kortárs tánc-szcéna jelenségeit. A legjobbak közé sorolt koreográfiák alkotói közül ketten kaphatják meg az elismerést alapító két fővárosi színház díját, amely az első hét évben fellépési lehetőséget és pénzjutalmat jelentett, ma már csak dicsőséget.

A halandóság feltételei - Cuhorka Emese, Márcio Canabarro, Garai Júlia, Molnár Csaba

A 2014-es év legkiemelkedőbb táncelőadásainak járó elismerést április 26-án Láng Annamária színésznőtől és Gerhes Gábor képzőművésztől vehetik át az idei nyertesek. A Parallel alapítvány és a Trafó által szervezett díjátadón az elmúlt tíz év díjazott koreográfusai közül néhányan próbára teszik magukat, és beleugranak az ismeretlenbe. A felkért művészek egy megadott témára készítenek ötperces koreográfiát. A téma viszont számukra is csak aznap délelőtt derül ki. Csupán egy dologban lehetünk biztosak, a közös kiindulópontban, ami mindenki számára egyformán adott: az üres színpad, az előre beállított fények és hangtechnika, valamint egy félórás színpadi próbalehetőség. A rendelkezésre álló rövid próbaidőnek köszönhetően az este folyamán nagy szerepet kap majd az improvizáció, és ez által a kockázatvállalás is. Amit látni fogunk, az meglepetés lesz a néző és talán az alkotó számára is. Az est beszélgetéssel zárul.

A Lábán-kuratórium tagjai:

*Artner Szilvia Sisso* – újságíró, kritikus
*Fuchs Lívia* – tánctörténész, tánckritikus
*Halász Tamás* – tánckritikus, szerkesztő
*Králl Csaba* – tánckritikus
*Rényi András* – esztéta
*Százados László* – művészettörténész

A 2015-ös Lábán Rudolf-díjra nominált 2014-es évi produkciók:

*Body Lotion co-dance*
L é p é s I d ő Alkotók, előadók:
*Arany Virág*, *Hadi Júlia*

„there’s an elephant in every room…” - Fülöp László és Cuhorka Emese *Fülöp László és a SÍN Kulturális Központ*
*there’s an elephant in every room... Koreográfus:
*Fülöp László*

*AJDa – A Joint Dance AdVenture from Hungary*
*Gyönyerő Alkotók:
*Ábrányi Krisztina*, *Burus Tamás*, *Dömötör Luca*, *Dragos Dániel*, *Kancsó Luca*, *Lévai Viola*, *Sessi Krisztina*, *Szombati Anett*, *Oberfrank Réka*, *Vavra Júlia*

*Hodworks*
*A halandóság feltételei Koreográfus:
*Hód Adrienn*
"Hód Adrienn legújabb munkájában a tételes mozdulatművészetből kivetkőző mozgás válik színházzá. Nem történet, miközben nem áll ellent annak, hogy történetként közelítsük, és talán ecce homo sem törekszik lenni, miközben mégis az" - írtuk róla. A teljes, 8 pontos kritikánk itt olvasható.

*Réti Anna - Ido Batash*
*Ego Trip Alkotók:
*Réti Anna*, *Ido Batash*
"Az Ego Trip olyan, mint egy játékosan súlyos fellélegzés, ahol a kifújt levegő is még jóérzéssel belélegezhető. Elbújni és látszani lehet, dönteni kell, de lám, mindez talán ólmos hideglelés nélkül is megtehető" - állítottuk róla. 9 pontos írásunk itt található az előadásról.

Ego Trip

*Rózsavölgyi Zsuzsa - Terebessy Tóbiás*
*Öreg tó Alkotók:
*Rózsavölgyi Zsuzsa* - *Terebessy Tóbiás*

Az eddig díjazott koreográfusok és produkciók

A díj első átadásakor, 2006-ban (még más rendszerben) Frenák Pál, Goda Gábor, Horváth Csaba, Kovács Gerzson Péter, Kun Attila, Ladányi Andrea és Nagy József egy-egy alkotását tüntette ki a szakmai zsűri. A második alkalommal, 2007-ben a 12 nominált koreográfia közül a MU Színház díját Szász János rendező adta át a szakmai zsűri döntése alapján Réti Annának a Lélek pulóver nélkül című szóló koreográfiájáért. A Trafó díját Tóth Krisztina költő adta át Horváth Csabának, saját társulata, a Fortedanse számára készített &Echó című darabjáért. A harmadik díjátadáson, 2008-ban a 10 jelölt közül Pataky Klári a Nagyon jól vagyok, lszi ne keress és Frenák Pál az Instinct című koreográfiáért vehette át az elismerést Börcsök Enikőtől és Kamondi Zoltántól.

Lunatika

2009-ben a díjakat Bán Zsófia író, esszéista, irodalomtörténész és Varga Mátyás atya, a Pannonhalmi Főapátság kulturális és turisztikai igazgatója adta át Ladányi Andreának, a Borlai Gergő dobossal közösen készített BL című koreográfiájáért és Bozsik Yvette-nek Menyegző című darabjáért. A díjakat 2010 elején Elek Ferenc színésztől és Elek Dórától, a Baltazár színház vezetőjétől vehették át a díjazottak: a két kiválasztott Duda Éva éberség és álom határán egyensúlyozó Lunatika című darabja és a Kovács Gerzson Péter által koreografált TranzDanz-produkció, az élőzenét és táncot eggyé olvasztó re-DNS lett. 2011-ben a 6 nominált alkotás közül, a szakmai kuratórium döntése szerint Fehér Ferenc TAO TE és a Bloom! CITY című koreográfiája érdemelte ki a 2010-es év legkiválóbb táncelőadásának szánt díjat – a kitüntetéssel járó szobrot és oklevelet Udvaros Dorottya színművész és Nádasdy Ádám költő, műfordító adta át a díjazottaknak. 2012-ben Réti Anna Vis-a-vis és Hód Adrienn Basse danse című koreográfiája érdemelte ki a 2011-es év legkiválóbb táncelőadásának járó Lábán Rudolf-díjat. A Lábán Rudolf-díjjal járó szobrot és oklevelet Janisch Attila filmrendező és Csurka Eszter képzőművész adta át a díjazottaknak.

Voks

A 2013-as évben a szakmai kuratórium döntése szerint Árvai György Végtelenbe zárva és Szabó Réka Voks című rendezése érdemelte ki a 2012-es év legkiválóbb táncelőadásának járó Lábán Rudolf-díjat. Az emlékplakettet Kováts Adél színművésztől és Orlai Tibor producertől vehették át a művészek. Tavaly Hodworks Pirkad és Dányi Viktória – Molnár Csaba – Vadas Tamara Nyúzzatok meg! című előadása részesült a díjban. Az emlékplakettet Duliskovich Bazil képzőművész és Szalontay Tünde színésznő adta át a díjazottaknak.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr217993025

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása