7óra7

Örkény István drámaírói ösztöndíj

Örkény István drámaírói ösztöndíj

2015. 05. 24. | 7óra7

Pályázati információk

Az ösztöndíj célja, hogy segítse új magyar színművek létrejöttét, valamint lehetőséget adjon azon fiatal pályakezdő drámaírók részére, akik eddigi irodalmi vagy színházi munkájukkal igazolják vonzódásukat a műfajhoz.


Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (a továbbiakban: MANK) pályázatot hirdet fiatal drámaírók részére. A pályázat szakmai lebonyolítója az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet. Jelen pályázati felhívás – költségvetés-technikai okok miatt – kivételesen 6 hónapra, 2013 első félévére vonatkozik (január-június). Az első félévi ösztöndíjat elnyerő pályázók a sikeres félévi beszámolót követően lehetőséget kaphatnak az ösztöndíj második félévi folytatására.

*Az ösztöndíj célja*

Az ösztöndíj célja, hogy segítse új magyar színművek létrejöttét, valamint lehetőséget adjon azon fiatal pályakezdő drámaírók részére, akik eddigi irodalmi vagy színházi munkájukkal igazolják vonzódásukat a műfajhoz.

*Pályázhatnak*

Az 1972. január 1. után született fiatal drámaírók, akik még nem töltöttek ki 3 ösztöndíjas intervallumot. Már bemutatott dráma vagy publikált kötet, korábbi megjelenés színvonalas orgánumokban, szakmai színtereken előnyt jelent.

Az ösztöndíjat egy egész estére szóló darab tervével lehet megpályázni.
Nem nyújthat be pályázatot felsőfokú oktatási intézménybe beiratkozott hallgató, valamint aki az ösztöndíj ideje alatt központi költségvetési forrásból egyéb ösztöndíjban (PhD-ösztöndíj, az NKA alkotói támogatása, stb.) vagy egyéb alkotói támogatásban részesül. PhD-témával nem lehet pályázni.

*Ösztöndíjban részesülhet évente:* 4 fő
*Az ösztöndíj időtartama:* 6 hónap
*Az ösztöndíj összege:* bruttó 100.000 Ft/hó

Az ösztöndíj az SZJA törvény alapján nem minősül adómentes jövedelemnek, ennek megfelelően a hatályos jogszabályi előírások szerinti számfejtést követően kerül kifizetésre.

*A pályázat nyelve:* magyar
*A pályázat benyújtásához szükséges dokumentumok:*

1. Adatlap (hiánytalanul kitöltve és aláírva),
2. Nyilatkozat (hiánytalanul kitöltve és aláírva),
3. Szakmai önéletrajz – aláírva,
4. A pályázó irodalmi és/vagy színházi működésének dokumentációja, eddig megjelent és/vagy bemutatott műveinek listája (bemutatott mű hiányában egy korábban, bármilyen műfajban írt alkotásának teljes szövege),
5. Két elismert pályatárs (drámaíró vagy színházi szakember) ajánlása,
6. A megírandó mű alapos ismertetése, valamint a készülő drámából egy részlet (jelenet).

*Hiánypótlás:* Hiánypótlásra a pályázati beérkezési határidő után nincsen mód.

*A pályázatok benyújtása:*
1. Kinyomtatva 6 példányban,
2. valamint elektronikus formában (CD) 1 példányban az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézethez (1013 Budapest, Krisztina krt. 57.) postai úton vagy személyesen munkaidőben (hétfő-csütörtök 8-16, péntek 8-14 óráig).

A pályázat beadásáhzo szükséges adatlap és nyilatkozat itt tölthető le.

Beérkezési határidő: 2013. március 11. (hétfő) 16 óráig

*Érvénytelen a pályázat, amennyiben:*
- a pályázati feltételeknek nem felel meg,
- hiányos a mellékelt dokumentáció,
- az adatlap/nyilatkozat hiányos, nincs aláírva vagy a valóságnak nem megfelelő adatokat tartalmaz,
határidőn túl történik a benyújtása.

*A pályázat elbírálása*

A pályázatot az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kinevezett, az OSZMI által működtetett szakértői kuratórium bírálja el. Az ösztöndíj odaítéléséről vagy visszavonásáról a kuratórium dönt, 40 munkanapon belül.

*A kuratórium tagjai*

Radnóti Zsuzsa, dramaturg (a Magyar Színházi Társaság képviselője)
Kiss József, rendező, író (a Magyar Teátrumi Társaság képviselője)
Zalán Tibor, író, dramaturg (a Drámaírói Kerekasztal képviselője)
Oláh János,költő, író (a Magyar Írószövetség képviselője)
és Térey János, író, költő, műfordító (a Szépírók Társaságának képviselője).
Az OSZMI az eredményről a döntést követő 15 napon belül elektronikus úton valamennyi pályázót értesíti és a nyertes pályázók névsorát a szinhaziintezet.hu honlapon közzéteszi. A döntés ellen jogorvoslatnak helye nincs, esetleges formai kifogásokat a döntés kézhezvételétől, illetve nyilvánosságra hozatalától számított 15 napon belül, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézethez lehet benyújtani.

*Az értékelés szempontjai*

Az ösztöndíj felhasználására megadott programterv kvalitása. A pályázó szakmai előélete, művészi munkássága előnyt jelent.

*Kötelezettségek sikeres pályázat esetén*

A nyertes pályázóval a MANK ösztöndíjszerződést köt. Az ösztöndíj folyósításáról a Magyar Államkincstáron keresztül az MANK gondoskodik. Az ösztöndíjas köteles beszámolni munkaterve megvalósításáról, az alkotás aktuális állapotáról és a munka további menetéről.

A beszámoló tartalmi követelménye:
- egy, a pályázáskor beadott ismertetőnél részletesebb szinopszis
- valamint min. 10 A4-s oldalnyi tetszőleges dialógus-részlet a készülő drámából
A beszámoló formai követelménye:
- Times New Roman,
- 12 betűméret
- 1,5 sorköz
A beszámoló benyújtásának módja:
1. Kinyomtatva 6 példányban,
2. valamint elektronikus formában (CD) 1 példányban
az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézethez (1013 Budapest, Krisztina krt. 57.) postai úton, vagy személyesen munkaidőben (hétfő-csütörtök 8-16, péntek 8-14 óráig).

*Beszámoló beérkezési határidő:* 2013. június 7.-ig.

A kuratórium az ösztöndíjat az elnyert ösztöndíjas időszak elteltével bemutatott beszámoló elbírálása alapján meghívásos pályázattal további féléves intervallumra meghosszabbíthatja. Az ösztöndíj megvonható vagy részlegesen visszatartható, a nyilatkozatban és a szerződésben foglaltak szerint. A beszámolók kvalitása és a kuratórium szakmai döntése alapján a legszínvonalasabb beszámolót benyújtó ösztöndíjasok összesen 2 hónapot tölthetnek el ingyen a szigligeti alkotóházban (előzetesen egyeztetett időpontban).

*Az ösztöndíj-támogatás feltüntetésének kötelezettsége:*

Az ösztöndíjas az ösztöndíj időtartama alatt a felolvasó színházi megjelenései alkalmával, valamint az ösztöndíjjal támogatott munkájának publikálása esetén köteles az ösztöndíj nevét feltüntetni, és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásának tényét a logó feltüntetésével jelezni. Amennyiben a logó elhelyezésének technikai akadálya van, szöveggel helyettesíthető.

*A pályázatbeadással kapcsolatos további információ:*

Kajtár Barbara, Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet
kajtar.barbara@szinhaziintezet.hu (+36 1 375 1184/124 mellék)
Józsa Kitty, Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft.
Kitty.Jozsa@alkotomuveszet.hu (+36 1 356 7444/107 mellék)

_MANK_

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr587999063

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása