7óra7

Schwajda-drámapályázat: ők a díjazottak

Schwajda-drámapályázat: ők a díjazottak

2015. 05. 24. | 7óra7

Csiky Gergely Színház A szombati ünnepélyes eredményhirdetésen Rátóti Zoltán, a teátrum igazgatója és Novák János, a Kolibri Színház igazgatója, a zsűri elnöke méltatta a pályamunkákat. Az eseményen részt vett Schwajda György özvegye és fia, a kaposvári színház rendezője, a pályázatokat elbíráló zsűri tagja.

A kaposvári színház jelenlegi igazgatója az idei pályázatról elmondta, az első - drámákat váró - pályázat után most gyermekdarabok írására kérték a szerzőket.

A felhívásra 29 érvényes pályázat érkezett, ebből az előválogatás után hét mű került az öttagú zsűri elé. Közülük, noha a kiírás szerint csak egyet díjaztak volna, végül három szerző is kivívta a zsűri dicsérettel vagy díjjal kísért elismerését.

Gombos Péter, a Kaposvári Egyetem gyermekirodalomból doktorált oktatóját Iránytű című darabjáért dicséretben részesítették, ketten pedig megosztott első díjat kaptak. Egyikük Jámbor József a debreceni Csokonai Színház színész-rendezője, aki A három deviáns című pályaművel nyerte el a zsűri tetszését, Kövesdi Miklós Gábor humorista, az 1998-as humorfesztivál győztese pedig az Ignác című pályázatával nyert.

Rátóti Zoltán a nyertes darabok bemutatkozási esélyeiről szólva azt mondta: mivel a jövő évadra már összeállt a kaposvári színház műsorterve, ezért a következő szezon bemutatói közé már nem tudják beilleszteni a nyertes darabokat, de „terjesztik” a forgatókönyveket más színházi társulatok között. Egy darabot a következő évad felolvasó-színházi programjának keretében bemutatnak, de azt még nem döntötték el, hogy melyik lesz az - mondta az igazgató.

Novák János közvetlen bemutatkozási, kapcsolatépítő lehetőséget ajánlva a szerzőknek, meghívta mindhármukat a májusi kaposvári gyermekszínházi biennáléra.

A kaposvári színház igazgatója még az eredményhirdetés előtt jelezte: jövőre ismét kiírják a társulat korábbi igazgatója emléke előtt adózó drámapályázatot. Rátóti Zoltán kiemelte, ezt egyrészt „személyes érintettség” okán is megteszi - mint mondta, sokat köszönhetett Schwajda Györgynek, akit a barátjaként tisztelhetett -, másrészt fontosnak tartja a drámaíró és színházigazgató szellemi örökségének továbbvitelét.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr168000927

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása