7óra7

Berekméri Katalin Uniter-díjat kapott

Berekméri Katalin Uniter-díjat kapott

2015. 05. 26. | 7óra7

A frissen felújított bukaresti Ion Luca Caragiale Nemzeti Színházban 23. alkalommal tartották meg a romániai színházi élet legrangosabb ünnepségének számító Uniter-gálát, amelyen az elmúlt színházi évadban nyújtott teljesítményekért járó szakmai elismeréseket adták át.

Berekméri Katalin A gálaünnepségen a legjobb előadásért járó díjat Gianina Carbunariu román rendező és drámaíró kapta, aki a bukaresti Odeon Színházban egy nemzetközi projekt keretében állította színpadra az Eladó (For Sale) című produkciót. Az európai projekt más nyolc színház részvételével jött létre; központi témája az élelemhez való hozzáférés volt. A partnerszínházak saját szemszögből, a helyi sajátosságok figyelembe vételével alkottak valós interjúkon alapuló, dokumentarista jellegű előadásokat. A román kortárs dráma egyik kiemelkedő képviselőjeként számon tartott Carbunariu korábban egyebek mellett az 1990-es marosvásárhelyi román-magyar etnikai konfliktusról rendezett 20/20 című darabot állította színpadra nagy sikerrel.

A legjobb rendezőnek járó díjat a temesvári Victor Ioan Frunza kapta Teodor Mazilu román drámaíró Mobila si durere című művének színpadra állításáért. A legjobb férfi főszereplőnek járó díjat a fiatal román filmrendezők több alkotásában is látható Vlad Ivanov kapta, akinek ezúttal a bukaresti Bulandra Színházban az Andrei Serban által rendezett A szecsuáni jólélek című darabban nyújtott alakítását díjazták. A legjobb női főszereplő díjat a kolozsvári román színház színésznője, Anca Hanu kapta az Ameli sóhaja című monodrámában nyújtott alakításáért.

A legjobb női mellékszereplőnek járó díjat Berekméri Katalin a marosvásárhelyi társulatnak Az ördög próbája című előadásában nyújtott alakításával érdemelte ki. A színésznő 2003 óta tagja a Tompa Miklós Társulatának.

A szervezet több életműdíjat adományozott, a díszlettervezői kategóriában Labancz Klára munkásságát ismerték el. Kiválóság díjat kapott Peter Brook angol színházi és filmrendező, akinek a román színházi életre kifejtett jelentős hatását honorálták.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr607992723

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása