7óra7

Fekete György: a segítség nem áldozat, hanem hazafias kötelesség

Fekete György: a segítség nem áldozat, hanem hazafias kötelesség

2015. 06. 08. | 7óra7

Az MMA elnöke felidézte, hogy a Vigadó épületében egész vasárnap jótékonysági programokat tartottak; délelőtt az irodalom "idézte meg az összetartozás szellemét zenei kísérettel", majd gyermekek számára vetítettek rajz és animációs filmeket, rendeztek táncházat, este pedig gálakoncertre várták a segíteni vágyókat.

Kiemelte: a gyűjtőakció segítségével befolyt összeget a Kárpátaljai Magyar Főiskoláért Alapítvány közreműködésével az ottani magyar művészeti iskolákban tanuló gyermekek és családjaik támogatására ajánlják fel.

Fekete György

"Példa ez a nap arra, hogy a művészet jótékony szelleme miként adhat a materiális jótékonyság számára erkölcsi indoklást" - tette hozzá.

Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke hangsúlyozta, hogy a kárpátaljai magyarság történelmének egyik legsúlyosabb válságát éli át ebben az időszakban, annak ellenére, hogy ezekből a válságokból és nehézségekből az elmúlt száz évben is bőven kijutott a közösségnek. "Sorsunkat talán a legjobban az jellemzi, hogy a nagyapám az Osztrák-Magyar Monarchiában született, édesapám Csehszlovákiában, én a Szovjetunióban, a fiam pedig Ukrajnában úgy, hogy nem költöztünk sehová szülőfalunkból."

Az elnök felhívta a figyelmet arra, hogy a mostani háború súlyos pénzromlást és nagyfokú létbizonytalanságot hozott magával, amely a kinti magyar közösséget gyakorlatilag "afrikai életszínvonalra" vetette vissza.

Kiemelete: a kárpátaljai magyarság szülőföldjén, de továbbra is a nemzet részeként kíván fennmaradni, ehhez azonban fenn kell tartania oktatási rendszerét és művészeti képzéseit.

A jótékonysági nap délelőttjén a színházművészeti tagozat tagjai Farkas Árpád, Ferenczes István, Grendel Lajos, Kányádi Sándor, Király László, Tőzsér Árpád, Vári Fábián László, Ágh István, Czakó Gábor, Kiss Anna és Temesi Ferenc műveiből olvastak fel. A népzenei és néptáncműsorban fellépet mások mellett a Vasas Táncegyüttes Obsitos Csoportja, az Ürömi Bot-ladozók Táncegyüttes, a Csepel Táncegyüttes, a Zalka-Bólyai Táncegyüttes, a Tököl Táncegyüttes és Kóló zenekar, a Duna Művészegyüttes szólistái, a nyárádszeredai Bekecs Együttes, valamint a kárpátaljai Borzsavári Népi Együttes, a gálakoncerten pedig a Zuglói Filharmónia Szent István Király Szimfonikus Zenekara adott elő részleteket Georges Bizet és Erkel Ferenc műveiből.

Kapcsolódó

Költségvetés - Épül a Vár és az MMA

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr907992669

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása