7óra7

XI. Nemzetközi Shakespeare Fesztivál

XI. Nemzetközi Shakespeare Fesztivál

2015. 06. 25. | 7óra7

Az előadások között találunk kínai, angol, indiai, lengyel és portugál produkciókat is, de a színházi előadások mellett idén is lesznek koncertek, filmvetítések, kiállítás, workshop és konferencia.

Július 2-án Pekingből érkezik a Kínai Nemzeti Színház társulatának látványos előadása, a III. Richárd. Az évezredes kínai kultúra és Shakespeare találkozásából varázslatos előadás született. 2015-ben már másodszor hívták meg a produkciót a londoni Globe to Globe fesztiválra. A neves kínai rendező Wang Xiaoying által színpadra alkalmazott adaptáció nemcsak a szakma, de a közönség tetszését is már többször elnyerte. Shakespeare-nek a hatalom paranoiájáról szóló darabja igazi 21. századi alkotás lett, amelyben a kortárs színházi műfaj ugyanúgy érzékelhető lesz, mint az ősi kínai színházi hagyományok.

Kínai Nemzeti Színház - III. Richárd

A nyári összművészeti fesztivál első bemutatója William Shakespeare: Vízkereszt, vagy amire vágytok című darabja lesz, Nádasdy Ádám fordításában, Bocsárdi László rendezésében. A két évvel ezelőtt ugyanitt bemutatott UNITER-díjas Hamlet előadás folytatása lesz ez a munka. Az új produkciónak a címszerepeiben újra találkozhatnak a kitűnő sepsiszentgyörgyi színészekkel: Mátray Lászlóval, Pálffy Tiborral, Nemes Leventével. Az előadások július 3-án, 4-én és 5-én láthatók.

A Macbeth Badya Indiából párbeszéd a Macbeth tragédiával, amelynek eszköze a zene és az érzékszervi befogadásra épülő költészet. A produkció a bennünk is rejlő hataloméhséget mutatja be a pakhavaj (indiai dob) és a hagyományos indiai zene segítségével. A Kasba Arghya előadását július 9-én láthatjuk.

Július 10-én egy friss szemléletű angol előadás érkezik a nagy drámaköltő hazájából. A yorki The Flanagan Collective Shakespeare legismertebb művét a Rómeó és Júliát adják elő hat színésznővel. A különleges produkció mindenki számára átélhetően meséli el a szívszorító szerelmi történetet. Az előadásban nagy szerepe van a zenének, a táncnak és a gyönyörű harmóniáknak.

Július 11-én újra vendégünk a neves lengyel színész, akit tavaly Hamlet szerepében láthattunk a Vár körül. Piotr Kondrat ismét egy monodrámát hoz. Shylock című előadása A velencei kalmár főszereplőjéről szól.

Július 6-án láthatják a Kossuth-díjas magyar színházi rendező, Zsótér Sándor új munkáját a W. S. Othello – néger mór című darabját. A mindig különleges előadásokat létrehozó művész a Stúdió K Színházban rendezte meg Shakespeare népszerű darabját, amelyet a mai korba helyezett. A kitűnő színészi alakításokkal megvalósított előadás számos kérdést vet fel, olyan aspektusból vizsgálja a történetet, amivel nem igazán szoktak foglalkozni a rendezők. Fő témája a társadalmi manipuláció, amiben érdekek mentén alkotnak véleményt különböző emberekről, helyzetekről. (10 pontos kritikánk itt olvasható.

W.S.Othello - Rába Roland, Nagypál Gábor

Július 7-én újszerű látásmóddal megvalósított III. Richárd látható különleges helyszínen, a vár mellett. Burák Ádám rendező Marosvásárhelyen szerzett diplomát, majd Angliában mestervizsgát, ő állította színre a darabot egy nagyszerű erdélyi színésszel, Dávid Áronnal a főszerepben. Az előadás azt a kérdést boncolgatja, hogy mit jelent a kegyetlen eszközöket alkalmazó királynak a hit – személyiség – hatalom hármassága uralkodása során.

A Shakespeare Fesztiválon mindig fontos szerepe volt a zenének. Shakespeare korabeli reneszánsz muzsikát hallhatnak a nemzetközi hírű Magyar Reneszánsz Együttestől, amelynek Mandel Róbert tekerőlantos a vezetője.
Csajkovszkij klasszikus zenéjére táncolnak a Miskolci Balett táncosai, akik a Rómeó és Júliát adják elő a tószínpadon. A friss szellemiséggel bemutatott kortárs táncelőadás a tragikus szerelemnek állít feledhetetlen emléket.

Maria Joao világhírű portugál jazz énekesnő a gyulai Shakespeare Fesztivál felkérésére készítette azt az új összeállítást, amelynek a címe Dalok Shakespeare-nek. Olyan ismert és új dalok hangzanak el jazzesített formában, amelyek a nagy drámaíróhoz köthetők. A különleges hangterjedelmű, remekül improvizáló énekesnő koncertjei mindig nyújtanak valami egyedit, valami olyat, amelyet másoktól még nem hallottunk. Maria Joaot remek portugál jazz zenészek kísérik a koncerten. Ez az előadás még több másik fesztiválon is hallható lesz, az European Shakespeare Festivals Network tagjainál.

Július 11-én konferenciát rendeznek arról a manapság sokat feltett kérdésről: Ki volt Shakespeare? Ki írta valójában ezeket a nagy színdarabokat.

Július 12-én egy beszélgetésre kerül sor Kovács András Ferenc kiváló költővel, esszéíróval, műfordítóval a Shakespeare-hez fűződő viszonyáról és saját költői pályájáról. Az est házigazdája Elek Tibor irodalomtörténész.

A budapesti színművészeti egyetemisták két évvel ezelőtt egy revelációnak számító előadást mutattak be a tószínpadon Zsótér Sándor rendezésében, a Hamletet. Mára végzősök az akkor fellépők. Idei záróelőadásuk is nagy sikert aratott a nézők és kritikusok között. Az Athéni Timon című Shakespeare darabot a mai korba helyezve mutatják be, amelynek fő témája korunk látványcivilizációja. Az előadást a tehetséges fiatal színész, ifj. Vidnyánszky Attila rendezte. A darab főszereplője Hegedűs D. Géza Kossuth-díjas művész. (6 pontos kritikánk itt olvasható )

Athéni Timon

A Shakespeare Fesztiválon a Fringe keretében láthatják a Hamletek Klubja 2.0 előadást Mándy Ildikó rendezésében.

Délutánonként a Kamarateremben játékfilmeket is láthatnak illetve neves régi színházi előadások felvételeit is megnézhetik.

Július 2-án tizennyolc kortárs magyar grafikus Shakespeare műveire készített plakátjaiból nyílik kiállítás a Kamarateremben.

Shakespeare korabeli menüsort is kóstolhatnak a „2014 év feltörekvő étterme” címet elnyert Patrióta étteremben.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr927992587

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása