7óra7

A Heilbronni Katica és a Felülről az ibolyát sem versenyez a POSzT-on

A Heilbronni Katica és a Felülről az ibolyát sem versenyez a POSzT-on

2015. 09. 21. | 7óra7

Előzmények

A Színházi Kritikusok Céhe Csáki Judit színikritikust jelölte a POSzT zsűrijébe, ám személyét a szakmai tulajdonos (a Magyar Színházi Társaság és a Magyar Teátrumi Társaság) indoklás nélkül elutasította. Herczog Noémi, Jászay Tamás, Koltai Tamás és Tompa Andrea kritikusok bojkottot hirdettek A Kritikusok Céhe pedig nem sokkal később kilépett a Magyar Színházi Társaságból.

A Magyar Színházi Társaság úgy fogalmazott: "amióta a POSZT létezik, a társaság mindig ügyelt arra, hogy a szakmai zsűri összeállításába ne szóljon bele, azonban a tulajdonosi körbe való belépése óta - mint más kérdésben - a zsűri összeállításánál is egyeztetniük kell a Teátrumi Társasággal. A Kritikus Céh eddig abban a szerencsés helyzetben volt, hogy javaslataikat a másik színházi szervezet is elfogadta. Az idén ez nem így történt. Arról, hogy Csáki Judit személyével a másik színházi szervezetnek milyen problémája volt, őket kell megkérdezni - olvasható a Színházi Társaság közleményében

Boross Martin

Szabó László, a Teátrumi Társaság titkára megkeresésünkre elmondta, hogy saját döntési jogkörön belül történt a zsűri tagjainak a kiválasztása. Arra a kérdésünkre, hogy milyen érvek szólnak amellett, hogy az eddigi gyakorlaton változtatva idén nem a Kritikus Céh által jelölt személy lesz a zsűri kritikusi tagja, vagy másként fogalmazva, mi szól Csáki Judit ellen, azt válaszolta, hogy ez egy összetett egyeztetési procedúra eredménye volt, és véleménye szerint nem igényel különösebb indoklást.

A társulat döntése értelmében az Örkény Színház kilép a Magyar Színházi Társaságból - közölték a Színház.hu-val. Mohácsi János rendezését, az E föld befogad avagy számodra hely illetve Bagossy László rendezését, a Hamletet játszani fogják a 15. POSzT-on, de a versenyben nem vesznek részt. "Felszólítjuk a két Társaságot, hogy hozzák rendbe, amit elrontottak. Tegyék világossá, milyen alapon döntenek személyi kérdésekről, és kezdeményezzenek nyílt párbeszédet a fesztivál jövőjéről" - fogalmaztak közleményükben

A POSzT szakmai tulajdonosai, a Magyar Színházi Társaság és a Magyar Teátrumi Társaság Csáki Judit helyett Zsigmond Andrea színikritikust kérték fel zsűritagnak. Aki a Magyar Narancsnak elárulta: azzal keresték meg, hogy a két tulajdonos szervezet közösen kéri fel mint a POSzT zsűrijének egyetlen határon túli tagját, és erre igent mondott. Zsigmond Andrea szombat délután azonban egy Facebookon közzétett üzenetben visszamondta a zsűrizést. Azt hittem, mivel a két színházi szervezet együttesen kért fel, és kívülről jövök, teljesen politikamentesnek gondolva magam, ez a »tiszta«, szakmai tekintet jót fog tenni a fesztiválon. De mivel nem látom át eléggé a magyarországi politikai viszonyokat, és meglehet, hogy egyszerűen ma ott nem lehet politikamentesnek maradni, ezért vissza kell vonulnom - írta.

Kovács D. Dániel

Boross Martin és Kovács D. Dániel közleménye:

A versenyprogramban szereplő két előadás pályakezdő rendezőiként aggodalommal figyeljük a POSzT körül kibontakozó eseményeket.

A STEREO Akt és a Szputnyik Hajózási Társaság produkcióiként megvalósult előadások (Felülről az ibolyát és A heilbronni Katica független színházi, szabadúszó, illetve egyetemista alkotók munkája.

A válogatók közös döntése által a POSzT versenyprogramába való meghívást nagy lehetőségként fogadtuk, amely nagy felelősséget is jelent számunkra.

A szakmába frissen belépőként, a független színházi terület és a legfiatalabb alkotó generáció képviselőiként az az elsődleges feladatunk, hogy felkészüljünk a szélesebb szakma és közönség előtt való megmérettetésre azokkal a témákkal és formákkal, amelyek az általunk vezetett társulatokat és nézőinket foglalkoztatják.

Ennek ellenére nem tudunk szó nélkül elmenni azon folyamatok mellett, amelyek régóta csorbítják a mai magyar színház szakmaiságát.

Véleményünk szerint a színházcsinálók az emberrel, a társadalommal, a körülöttük zajló folyamatok megértésével és megértetésével foglalkoznak munkáikban, így azok egyike-másika szükségszerűen politikussá válik. A színházi szakmát alakító, szervező, döntéshozó grémiumoknak viszont sohasem szabadna azzá válnia, abban az értelemben, amit párt-politikainak szoktunk nevezni.

Ezért tiltakozásunkat fejezzük ki a mindenkori olyan döntések ellen, amelyek nem szakmai, hanem bármilyen irányultságú politikai alapon születnek. A kialakult helyzetben önkéntelenül is bevonódtunk egy olyan polémiába, amely jóval azelőtt elkezdődött, hogy mi pályára léptünk volna.

Feltett szándékunk a fesztiválmeghívásnak eleget tenni, előadásainkkal fellépni, a szakmai programokon részt venni, valamint kiállni mindamellett, amit képviselünk, ugyanakkor ezt csak olyan formában tudjuk megtenni, ha tisztázottnak látjuk, hogy a beválogatott előadásaink szerepeltetésének szakmai indokoltsága vitán felül áll.

Emellett az Örkény Színházhoz hasonlóan a versenyben nem veszünk részt, mert nem látjuk biztosítva, hogy a zsűri végleges összeállítása konszenzusos, átlátható formában történjen. Ezzel fejezzük ki, hogy alkotókként függetleníthetjük magunkat mindattól, ami a POSzT alatt a közönség, a szakma és a művek találkozásán kívül esik.

Reményünket fejezzük ki, hogy minden felelős és döntéshozó azonos mértékben fontosnak tartja, hogy a közönség ne politikai csatatérre, hanem színházi fesztiválra érkezzen.

Boross Martin (STEREO Akt)
Kovács D. Dániel (Szputnyik Hajózási Társaság)

A szinhaz.hu cikke itt olvasható.

Kapcsolódó

Kritikusok bojkottja avagy ki beszél itt Vidnyánszkyról?

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr937992965

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása