7óra7

A Teátrumi Társaság nyílt levele azokhoz, akik a POSzT versenyében nem akarnak részt venni

A Teátrumi Társaság nyílt levele azokhoz, akik a POSzT versenyében nem akarnak részt venni

2015. 09. 21. | 7óra7

A levél szövege:

Tisztelt Társulatok, Kedves Kollégák!

Sajnálattal olvastuk nyilatkozataitokat a POSZT versenyprogramjától való visszalépésről. Szeretnénk az alábbi levéllel néhány dologra ráirányítani figyelmeteket, és egyben tisztelettel arra kérni Benneteket, hogy fontoljátok meg döntéseteket.

A POSZT lebonyolításáért egy non-profit kft. felel, melynek 2/3-os tulajdonosa Pécs városa, 1/6–1/6 része pedig a Magyar Színházi Társaságé, valamint a Magyar Teátrumi Társaságé. A POSZT működéséért gazdaságilag, jogilag, szakmailag, morálisan a tulajdonosok vállalják a felelősséget. Ha eltűnik 1 forint, ha 10 perccel később kezdődik vagy elmarad egy előadás, ha botrányosan viselkedik egy zsűritag, ha leáll a honlap, ha bármi más hiba történik: ezekért a tulajdonosok, s persze az általuk megbízott ügyvezetők vállalják a felelősséget a nyilvánosság, a szakma, az illetékes bíróságok, és az adóhatóság előtt is. A három tulajdonos megállapodásának megfelelően bizonyos szakmai kérdésekben a két szakmai (kisebbségi) tulajdonos dönt. Ilyen kérdés a válogatók személyének kiválasztása, a zsűri felkérése, a díszvendég meghívása, az OFF- program fő irányainak meghatározása. Nincs itt semmi átláthatatlanság, ez nem titok, erről a POSZT honlapján is olvashattok.

Kovács D. Dániel és Boross Martin – többek között - ezt írják közleményükben: „(...) ezt csak olyan formában tudjuk megtenni, ha tisztázottnak látjuk, hogy a beválogatott előadásaink szerepeltetésének szakmai indokoltsága vitán felül áll.” A válogatást a két szakmai tulajdonos által megbízott két válogató végezte. Döntésüket a tulajdonosok változtatás nélkül és tisztelettel elfogadták, a versenyprogram összeállításának jogát a válogatóktól tehát senki nem vitatja el. Egyébként az ő kiválasztásuk és megbízásuk is hasonló körülmények között zajlott le, mint a zsűri tagjainak felkérése. A zsűri tagjaira vonatkozó javaslatokat is a két szakmai tulajdonos gyűjti össze, a javaslatokat összegzi, majd közösen dönt arról, hogy végül kiket kér fel zsűritagnak. Szerintünk ez így helyes: aki a fesztiválért a felelősséget vállalja (anyagilag, szakmailag, morálisan), az dönt a zsűri összetételéről is. Egyetlen szakmai szervezet vagy egyesület, egyetlen magánszemély vagy színházi szakember ajánlattétele sem jelent automatikus delegálást. Sem a válogatók, sem a zsűritagok, sem a díszvendég személyére vonatkozóan. Ezen fentiek ismeretében „nevezett be” mindenki a POSZT versenyébe tavaly tavasszal, ajánlotta a válogatók számára megtekintésre előadásait. A válogatók egyéves megfeszített munkája, a Ti kimagasló művészi teljesítményetek, melyet a megtekintett és beválogatott előadások során nyújtottatok, végül a válogatók döntése, s ezt követően a POSZT felkérése a versenyprogramban való részvételre, mind-mind azt a célt szolgálták, hogy az idei, jubileumi POSZT is az eddigi hagyományoknak megfelelően kerüljön megrendezésre. Válogatókkal, versenyprogrammal, díjakkal. És így megy ez évek óta. Köztudottan. A válogatók szabadon válogatnak, versenyprogramot állítanak össze, a POSZT meghívja a beválogatott előadásokat, fedezi a színházak megjelenésével kapcsolatos összes költséget, szállást biztosít a versenyprogram résztvevőinek, Pécsett mindenki legjobb tudása szerint játszik, megmérettetik, a zsűri díjakról dönt, a résztvevők boldogok, a díjazottak pedig még boldogabbak lesznek.

Az Örkény Színház Társulata közleményében így fogalmaz: „Nem értünk egyet azzal, hogy a 2015. évi POSZT szakmai zsűrijének összeállításakor a Magyar Teátrumi Társaság indoklás nélkül visszautasította a jelölésre felkért Kritikus Céh delegáltját, és nem értünk egyet azzal sem, hogy a Magyar Színházi Társaság ezt szó nélkül tudomásul vette.” Kovács D. Dániel és Boross Martin így fogalmaznak: „(...) nem látjuk biztosítva, hogy a zsűri végleges összeállítása konszenzusos, átlátható formában történjen.”

Szeretnénk, ha világos lenne: a két társaság senkit nem utasított vissza. A sok ajánlás közül hetet közösen, konszenzussal kiválasztott, s hét zsűritag mellett döntött.

Úgy látjuk, hogy a helyzet, amely a POSZT körül most kialakult, nem az együttműködés, hanem a széthúzás irányába hat. Nekünk nem ez a célunk. Az elmúlt években a két társaság rengeteg energiát fektetett abba, hogy a POSZT kapcsán (más ügyekben is egyébként, de azok kevésbé látványosak talán) kompromisszumosan, egymás felé tanúsított tisztelettel tudjon előrehaladni. Attól tartunk, hogy a most kirobbant botrány, bojkott, s a „hallgatási nyilatkozat” esetleg ezt az együttműködést áshatja alá – szerintünk nem helyesen.

Az Örkény Színház Társulata nyilatkozatában ezt írta: „Felszólítjuk a két Társaságot, hogy hozzák rendbe, amit elrontottak. Tegyék világossá, milyen alapon döntenek személyi kérdésekről, és kezdeményezzenek nyílt párbeszédet a fesztivál jövőjéről.”

A személyi kérdésekről már szóltunk, a POSZT jövőjéről pedig – szintén konszenzusos megbízás alapján – egy részletes tanulmány készül. A tulajdonosok is tudják, hogy megújulásra van szükség a fesztivál kapcsán, ennek lehetőségeit kívánja feltárni ez a dolgozat. A megújulás útjairól éppen a POSZT-on terveztük nyilvános vitát, ez sem titok.

A társulatok POSZT-tal kapcsolatos véleményét és lépéseit illetően – természetesen – Ti szabadon dönthettek, ezekbe senkinek nincs joga és módja beleszólni, azokat tiszteletben kell tartani. Mégis, úgy véljük, ha a fentieket (is) elolvassátok, talán Ti is úgy vélitek majd: érdemes átgondolni a versenytől való visszalépéseteket.

Természetesen állunk szíves rendelkezésetekre, ha további információkra lenne szükségetek!

Munkátokhoz sok sikert, erőt és elismerést kívánva, tisztelettel:

Budapest, 2015. április 15.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr617992955

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása