7óra7

Európa díjazza a Krétakört

Európa díjazza a Krétakört

2015. 11. 27. | 7óra7

A Schilling Árpád vezette Krétakör társadalmi és szociális színházi tevékenységét rangos európai elismeréssel díjazzák márciusban.

A European Cultural Foundation (Európai Kulturális Alapítvány; ECF) díját Őfelsége Margit holland hercegnő tiszteletére hozták létre, aki korábban a szervezet elnöke volt, és nagy odaadással támogatta a kultúra demokráciában betöltött szerepét. A Krétakör a holland hercegnőtől veheti át az ECF Princess Margriet Award for Culture elnevezésű elismerést.

schilling.jpg           Schilling Árpád

A szervezet minden évben két díjat ítél oda: idén a digitális kultúrával foglalkozó spanyol Medialab-Prado mellett azért nyert a Krétakör, mert innovatív módszerekkel arra törekszenek, hogy minél többen képesek legyenek az őket körülvevő társadalmat komplexen értelmezni és saját érdekeiket érvényesíteni.

Középiskolákban végzett munkájuk különösen fontos, hiszen olyan fiatalokkal kerülnek kapcsolatba, akiknek így lehetőségük nyílik arra, hogy hallassák a hangjukat” - írja indoklásában a zsűri.

A díj annak elismerése, hogy jól döntöttünk, amikor 2008-ban profilt váltottunk, és megkezdtük a korábban Európa szerte elismert színházi társulat társadalmi műhellyé való átalakítását. Megérte vállalni a küzdelmet. Bár sosem kételkedtünk abban, hogy jó úton járunk, mindig is hiányzott némi bátorítás, amelyet most megkaptunk” - mondta az elismerésről Schilling Árpád.

A Krétakör 2008-ban a klasszikus értelemben vett színházi előadások létrehozása helyett egyre határozottabb mértékben közösségi és szociális projekteket kezdett indítani. A problémák színházi eszközökkel történő artikulálása felől a problémás társadalmi helyzeteknek az érintettekkel közös, hosszabb távú megoldása felé mozdult el.

szabdiskola.png           Szabadiskola: HOME (fotó: Krétakör)

Ebben a szellemiségben jöttek létre olyan projektek az elmúlt években, mint a társadalmi egyenlőtlenségeket a résztvevő fiatalok bevonásával kutató és kezelő Szabadiskola; az Európa Kulturális Fővárosa Pécs keretében létrejött Utópia Kollégium, a ferencvárosi iskolákban a diákok és pedagógusaik összefogásával megvalósított Tanulj, Alkoss, Gondolkozz! projekt; vagy éppen a MOBIL című,  iskolai térben játszott színházi-nevelési reality. Mindegyik projekt az önálló gondolkodás és a demokratikus keretek közötti érdekérvényesítés terén adja meg a saját tapasztalat megszerzésének lehetőségét a társadalom perifériájára szorult résztvevők számára.

Amit az Alapítvány csinál, az nem színház, hanem közösségfejlesztés. A Krétakör a lehetőség manifesztuma, annak deklarációja, hogy mindig van remény” - teszi hozzá Schilling Árpád.

A Krétakör Alapítvány a díjat 2016. március 15-én Amszterdam legimpozánsabb színházában, a Stadsschouwburgban fogja átvenni Margit hercegnőtől, a királyi család tagjainak és az európai kulturális élet képviselőinek a jelenlétében.

A Krétakör legújabb, november végi bemutatója, A harag napja szintén egy érzékeny társadalmi problémával, az egészségügy helyzetével foglalkozik - ha ezt ebben az esetben a hagyományosabb előadás formával teszi is. 

Forrás: hvg.hu (Az eredeti cikk teljes terjedelemben itt olvasható.)

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr68118308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása