7óra7

Premier7

Premier7

2015. december 14 – 20.

2015. 12. 12. | 7óra7

Ezen a héten olyan előadásokat válogattunk, amelyeknek közös a témája: kiút és boldogságkeresés, hol a fantáziavilágban, hol fergeteges rock&roll bulikban.

logo_premier7_vagott_kozep.PNGDon Quijote voltam // Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza, Dunaújváros // december 17., 19 óra

don_kis.jpgCervantes alapművének adaptációját nézhetjük meg a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Házában. A világ elől elforduló és saját álomvilágába menekülő vitéz történetét aktualizálva teszi fel az előadás a kérdést: „Don Quijote így él, és miért ne élhetne bárki így? Vajon mit tesz egy közösség, ha az egyik tagja egyszer csak úgy dönt, ma ő Don Quijote?”

A szereplők között a Bartók Kamaraszínház színészei mellett feltűnik a Szputnyik Hajózási Társaság előadásaiból ismerős Jankovics Péter is, a rendező pedig az ígéretes, fiatal koreográfus-rendező Hegymegi Máté.

Made in Hungária // Csokonai Nemzeti Színház, Debrecen // december 18., 19 óra

A zenés filmvígjátékként is ismert történet Fenyő Miklós életeseményeit veszi alapul: az ’56-ban Amerikába disszidáló család három év után mégis hazatér, az Egyesült Államokban tinédzserré cseperedő fiú pedig magával hozza a rock&rollt, ami természetesen sok konfliktust eredményez.

Magasra perdülő kreppszoknyák, feszülő hálós trikók, szárnyaló szép remények – írja a színlap. A darab feleleveníti a korszak jellegzetes atmoszféráját, így természetesen felcsendül majd sok Hungária-klasszikus: a Multimilliomos dzsesszdobos, a Csókkirály, vagy a Csavard fel a szőnyeget!. Tasnádi István és Fenyő Miklós musicaljét Mészáros Tibor rendezi.

made.JPGMade in Hungária (próbafotó) - fotó: Csokonai Nemzeti Színház

Szindbád // Nemzeti Színház // december 18., 19 óra

Az 1971-ben készült Huszárik-film főhőse méltán felejthetetlen a magyar nézők számára: Latinovits Zoltán a nyugtot sehol nem lelő, bolyongó Szindbád alakját „korunk mítoszává” avatta, a Nemzeti Színház előadása azonban nem a film, hanem a Krúdy-regény alapján készül.

„Kisvárosok terei, régi fogadók, bennük régi emberekkel: gazdákkal, szolgabírókkal, kóklerekkel és titkon adakozó asszonyságokkal, pénztelen és fejfájós másnap reggelek új reményekkel - mindezek a "kihagyhatatlan" dolgok, itt, egyedül csak Szindbád, a hajós képzeletén áttűnve jelenhetnek meg nekünk, hogy úgy fedezzük fel őket újra, mint halhatatlan ismerősöket” – a jellegzetes szindbádi atmoszférát Vidnyánszky Attila rendezésében láthatjuk megelevenedni. Szindbádot Mátray László alakítja, de a szereplők között feltűnik Udvaros Dorottya, Reviczky Gábor, Bodrogi Gyula, Szűcs Nelli, Nagy Mari és Nagy–Kálózy Eszter is.

Sirály // Katona József Színház, Budapest // december 20., 19 óra

A Csehov legszemélyesebb darabjaként számon tartott mű az író életének fontos eseményeit és karaktereit emeli be a történetbe: „Mása reménytelen szerelmében Trepljov iránt felismerhetjük egy társasági lány Csehov iránti érzéseit. Csehov barátja, egy Levitán nevű festő, vadászat közben lelő egy sirályt, nem sokkal később sikertelen öngyilkosságot követ el, akárcsak Trepljov; Javorszkaja, a híres moszkvai színésznő levélben számol be Csehovnak arról, milyen ováció fogadta Harkovban.”

siraly_kis.JPGSirály - Fullajtár Andrea, Nagy Ervin, Máté Gábor, Fekete Ernő, Dankó István, Szirtes Ági (fotó: Horváth Judit)

A klasszikus vágyakozó, nagyot álmodó Csehov-hősök közül Nyinát a frissen végzett Mészáros Blanka, Trepljovot Ötvös András alakítja. A darabot Ascher Tamás rendezi.

Istenítélet (Salemi boszorkányok) // Vígszínház, Budapest // december 20., 19 óra

isten_kis.pngArthur Miller drámáját Mohácsi János rendezésében láthatjuk a Vígszínházban: a színház ezzel a bemutatóval tiszteleg a drámaíró születésének 100. évfordulója előtt. Az élőzenés előadás története igen misztikus: Salemben fiatal lányok egy tavaszi éjszakán megidézik az ördögöt, amire a békés falu a boszorkányüldözés és az ördög elleni harc színhelyévé válik. Az Istenítélet azonban szól az előítéletekről, a közösségek felbomlásáról is.

A főbb szerepekben Stohl Andrást, Hegedűs D. Gézát, Lukács Andort, vagy éppen a fiatal, pár éve végzett Szilágyi Csengét láthatjuk.

A héten - valószínűleg, az éve vége közelsége miatt - a megszokotthoz képest nagyon sok bemutató lesz. Így, noha nem került be az ajánlóba, feltétlenül említést érdemel az Amazonok a Rózsavölgyi Szalonban, A Te országod a Forte Társulat előadásában, az Emberszag a Szkénében, amelyet a színház a Vádli Alkalmi Társulással és a Fügével közösen jegyez, a Részegek a budapesti Kamrában, a Haramiák a Pesti Színházban és A Glembay ház a Radnótiban.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr138164814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása