7óra7

Rangos cseh díjat vehetett át Ladjánszki Márta

Rangos cseh díjat vehetett át Ladjánszki Márta

„Sokszor a kolbászfesztiválok nagyobb állami támogatást élveznek a kortárs kultúránál.”

2016. 03. 06. | 7óra7

Ladjánszki Márta táncos-koreográfus a Mala Inventura Festival keretében vehette át a cseh kortárs színház és tánc nemzetközi megismertetéséért és népszerűsítéséért járó DNA-díjat.

A díjat a cseh Nova Sít’ művészeti szervezet alapította, és kétévente adják át. Ladjánszki Márta az L1 Egyesület művészeti vezetőjeként és több uniós és visegrádi kulturális projekt kurátoraként jól ismeri a régió kortárs művészeti életét.

lad_2.JPGLucie Orbók és Ladjánszki Márta a díjátadón (fotó:Mala Inventura)

Prága már a századforduló óta olyan alkotóknak adott otthont, mint Franz Kafka, Max Brod, Alfons Mucha és Egon Erwin Kisch, de ma is az egyik legvonzóbb, legnyüzsgőbb művészeti metropolisz. Nem csak bohém hangulata, de a számos egyedülálló oktatási intézmény, a kultúra magas presztízse és kiemelt támogatottsága miatt is. „Ha az ottani művészeket megkérdeznénk, erről azért eltérő véleményeket mondanának” – véli Ladjánszki. „Noha Prága a központ, a színházi háttér és az egész gondolkodás nem olyan centrális, mint nálunk. Rengeteg szlovák művész is él ott, akik könnyebben boldogulnak a közös nyelv és múlt miatt. Kivételes szakembereket képeznek, akik az előadások hátterében is művészi igényességgel dolgoznak” – mondja a koreográfus, aki 15. éve az L1danceFest főszervezője.

lad_1_ki_all.JPGElőször a Jarmila Jeřábková nemzetközi koreográfusi versenyen, majd más fesztiválok kapcsán már nem csak előadóként jártam Prágában. Számos bátor, kísérletező alkotót ismertem meg, akik közül többeket már a fesztiválunkra is meg tudtunk hívni. Ép és fogyatékkal élő táncosokkal lépett fel nálunk a VerTeDance társulat – hogy megmutassák, bárki képes a művészi ábrázolásra –, két alkalommal is járt nálunk a NANOHACH Együttes, a Handa Gote Reasearch & Development pedig a maguk által épített hangszereken, „talált” videókból készített montázsokkal hoztak létre komplex színházi élményt nyújtó előadásokat. Ők mind ismét vendégeink lesznek az L1danceFest 2016 - 15 év! ünneplése kapcsán.

A jövőben is szeretnénk bemutatni olyan cseh művészeket, akiket szerintünk érdemes megismertetni a magyar közönséggel, de esetleg még nincsenek benne a nemzetközi körforgásban. Ebben elsősorban a budapesti Cseh Centrum, a Visegrádi Alap és az állandó nemzetközi partnereink segítenek, sajnos itthoni forrásokhoz alig jutunk. Sokszor a kolbászfesztiválok nagyobb állami támogatást élveznek a kortárs kultúránál, és könnyebb ma külföldön elismerést kapnia egy magyar művésznek, aki semmilyen szinten nem politizál.

A díjat Lucie Orbók, a budapesti Cseh Centrum igazgatója adta át. A díjazott köszönő beszédében elmondta, hogy a díjat a teljes L1 Egyesület munkájának szóló elismerésnek tekinti.

Forrás: L1 Egyesület

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr1008448686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása