7óra7

A Részvétel Hete a MU Színházban

A Részvétel Hete a MU Színházban

2016. 04. 14. | 7óra7

A MU Színház és a Káva Kulturális Egyesület programjai a közösségépítés és az emberi kapcsolatok javítása érdekében.

A Részvétel Hete a MU Színház és a Káva Kulturális Műhely két programjában résztvevő civilek és gyerekek szakmai találkozója. A MU, a kultúra szigete és a Szélmalmok projektek foglalkozásainak fókuszában egyaránt a közösségépítés, a  résztvevők emberi kapcsolatainak javítása, a kultúra és a civilizált társadalom mibenlétéről alkotott véleményének és lehetséges jövőképének feltérképezése és megosztása állt.

 A rendezvény célja, hogy lehetőséget biztosítson a különböző közösségek − négy település szépkorú lakosai és három gyerekcsoport – közti tapasztalatcserére, és a közel egy éven keresztül, párhuzamosan folytatott alkotómunka eredményének közösségi színházi előadások formájában történő megosztására.

MU Színház / MU, a kultúra szigete

A MU Színház a kirekesztés témáját középpontba helyező, három civil közösséggel megvalósított Roseto – projektjének folytatásaként indította el 2015. június elsejével MU, a kultúra szigete című programját.

A négy helyszínen (Budapest, Celldömölk, Inárcs, Tiszalúc), szépkorúakból álló csoportokkal havi foglalkozások keretében folyó munka kiindulópontja a színház nevét is adó, a kultúra bölcsőjeként emlegetett mitológiai földrész volt. A foglalkozásvezetők irányításával, különböző színházi játékokon keresztül kutatták, mit is jelent az a szó, hogy kultúra? Képesek vagyunk-e közösségben, egymással együtt élni? 

Céljuk az idősebb korosztály humán és kulturális értékeinek továbbvitele, ezáltal az egyéni kommunikációs, valamint kapcsolatteremtő képességek fejlesztése, a generációs problémák enyhítése volt.

mu.jpg

A budapesti résztvevők a bemutató előtt összegezték a foglalkozásokon szerzett tapasztalataikat:

„Valójában jobban megismertük saját magunkat, képesek vagyunk tologatni a határainkat… Eljöttünk ide, és kiderült, hogy sokkal többre vagyunk képesek, illetve más területen is használhatóak vagyunk, és képesek vagyunk az önmegvalósításra is.”

„A közönség és mi együtt játsszunk, és hogy milyen lesz az előadás, az ennek a közös játéknak a végeredménye. Tehát nem csak befogadó a közönség, hanem játszótárs, és ettől izgalmas.”

A négy csoport foglalkozásvezetői: B. Péter Pál, Ducsai Tiborné, Sereglei András, Szivák-Tóth Viktor. Projektvezető: Erős Balázs.

Káva Kulturális Műhely / Szélmalmok

A Káva Kulturális Műhely Szélmalmok elnevezésű projektjének keretében 2016 szeptemberében − féléves előkészítés után − Mindszent, Székkutas, Hódmezővásárhely gyerekcsoportjaival társadalmi beavatkozásként értelmezhető színházi /drámás aktivitásokat indított.

 Projektjük a helyi közösségek kohéziójának erősödését, a résztvevő fiatalok önbecsülésének növelését, izolációjuk csökkentését, kapcsolati hálójuk erősödését szolgálta.

 Közreműködő színész-drámatanárok: Bori Viktor, Fekete Anikó, Gyombolai Gábor, Horváth Verocs, Kardos János, Kálócz László, Kárász Klaudia, Kárpáti Liza, Milák Melinda, Németh Anikó, Németh Ágnes, Patonay AnitaKutatásvezető: Oblath Márton. Projektmenedzsment: Balassa Zsófia, Németh Edina, Somorjai Márton, Takács Gábor

A Részvétel Hete Programja:

Április 21. (csütörtök) /zártkörű program/

 16:00 Asszonyok, sorsok – Tiszalúc (a tiszalúci csoport előadása)
„A kultúra egyfajta érdeklődés a környezetünk iránt, folyamatos tanulás és az ehhez kapcsolódó tevékenységek egysége.”

 18:00 Ezüstlakodalom (a budapesti csoport előadása)
„A kultúra az, ami megvéd minket a saját embertelenségünktől.”

Április 22. (péntek) /zártkörű program/

14:00 A kút (a mindszenti csoport előadása)
Történet egy kisvárosról, egy tanyáról, egy kútról, egy emberről, aki akart valamit, és persze rólunk, mindannyiunkról.

 15:30 „Magyarországnak tálentuma vagyon.” (a celldömölki csoport előadása)
„A kultúra az, amit teszünk és ahogy.”

 17:00 Hol a vége? (az inárcsi csoport előadása)
„A kultúra tudás: amit kaptunk, amit tovább adhatunk, és amin változtathatunk.”

Április 23. (szombat) /nyilvános program/

 14:00 KÁSA – Boszorkányok márpedig léteznek (a hódmezővásárhelyi csoport előadása)
Történet a leghíresebb vásárhelyi boszorkányról, akit arrafelé agyonhallgat az emlékezet.

 15:30 Kártyavár (a székkutasi csoport előadása)
Mindannyian várakat építünk. A várak néha összedőlnek. És mindig újraépítjük. És közösen építjük.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr468603126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása