7óra7

Évadot hirdetett a budapesti Katona

Évadot hirdetett a budapesti Katona

2016. 06. 21. | 7óra7

Ascher Tamás és Székely Kriszta mellett Bodó Viktor, Dömötör András és Hegymegi Máté is rendez a következő évadban. Az évadvégi bemutatók időpontjának a kitűzését Kulka János egészségi állapotától teszik függővé. 

A színház hétfőn tartotta évadzáró társulati ülését, ahol a társulat belső művészeti elismeréseit is kiosztották. A színművész kollégák szavazatai alapján a legjobb, harminc mondatnál kevesebb szöveggel járó alakításért megítélt PUKK-díjat Szacsvay László a Sirályban nyújtott alakításáért, a Máthé Erzsi-díjat pedig Mészáros Blanka kapta. Utóbbi elismerést az egész évadban kiemelkedő munkáért ítélik oda, a díjat Máthé Erzsi tizennégy éve alapította saját erőből és tartja fent azóta is. Máté Gábor hangsúlyozta: figyelemre méltó, hogy egy amúgy is korszakos jelentőségű művész ilyen nagyvonalú gesztust tesz pályatársai felé. 

sir_2_k.JPGSirály - Mészáros Blanka, Máté Gábor és Ötvös András (hátul) - fotó: Horváth Judit)

Elhangzott: Haumann Péter 22 év után máshol folytatja a pályáját, Hoffmann Éva, aki a színház alapítása óta kellékesként segítette a Katona munkáját, nyugdíjba vonul. 

A Petőfi Sándor utcai színház idei évadának fájó momentuma Kulka János betegsége, aki személyesen nem volt jelen az évadzárón, de videóüzenetet küldött a társulatnak. Máté Gábor elmondta: mivel a társulat életében rendkívül fontos a színművész művészi ereje és jelenléte, a következő évad tervezése során a jövő évi utolsó bemutatóit egyelőre nem tűzték ki, erre a későbbiekben, Kulka János állapota javulásának függvényében kerül sor. A társulat és a vezetőség egyaránt úgy gondolja, megéri várni néhány hónapot a döntéssel, hogy újra együtt dolgozhassanak vele. 

Az Ifjúsági Programról idén Behívó névre és egyben több generációra váltó színházpedagógiai program minden eddiginél több résztvevőt vonzott a színházba.  Idén az Autonómia Alapítvánnyal közösen elindították az Eltáv elnevezésű közösségi színházi projektet. Egy heves megyei cigány szegregátumban, Szúcs bányatelepen dolgoznak a színház szakemberei, művészei, hogy színházi módszerek segítségével változtassanak a szegregátumban élők mindennapjain. A közös munka során budapestiek és szúcsiak együtt élhetik át a színház társadalomformáló, közösségépítő erejét.

A Katona az ősszel kezdődő szezon első hónapjaiban öt bemutatót tart: elsőként szeptemberben Gogol az Egy őrült naplója című művét Bodó Viktor rendezi, Keresztes Tamás szereplésével. Az előadás az Orlai Produkciós Irodával és a Jurányi Inkubátorházzal közös produkció. Ezt követően Ferdinand von Schirach Terror című darabját Dömötör András, A nők iskoláját Molière-től Ascher Tamás, Ibsen Nóráját Székely Kriszta rendezi. Hegymegi Máté pedig Günter Grasstól A bádogdobot állítja majd színpadra.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr298829226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása