7óra7

Több kultúrát a köztelevízióba!

Több kultúrát a köztelevízióba!

2011. 03. 21. | 7óra7

Ma érkezett az örömteli hír, hogy az emberek több kulturális témájú műsort szeretnének a közszolgálati televízióban látni. A Médiatanács blogjában megjelent felmérés eredménye szerint a kérdőívre válaszolók jelentős része igényelné a kultúrát a köztelevízióban.

No nem mintha az eddigi közszolgálati műsorkódex ne tette volna kiemelten fontossá a kultúrát (és azon belül a színházat), benne volt a korábbi preferenciákban is. Az eredmény látható, ha begépeli valaki a videotar.mtv.hu oldal keresőjébe a "színház" szót. Nincs találat. Persze lehet, hogy a kereső nem jó – válasszuk az MTV Színpadot, majd a Színház, opera alkategóriát Harmincöt elem, közte operafilmek a MEZZO Operaverseny felvételei közül, musicalegyveleg, balett – és találunk tizenegynéhány színházi közvetítést is, jellemzően a nyolcvanas-kilencvenes évekből. És ez több év termése!

Na de most minden megváltozik. A Médiatanács éppen az új Közszolgálati Kódex megszövegezését végzi, az ebben leírtak teljesülését egy 14 tagú Közszolgálati Testület ellenőrzi és felügyeli. Kikből is áll ez a testület? A törvény szerint önállóan delegál tagot a négy történelmi egyház, a Magyar Tudományos Akadémia, a Magyar Rektori Konferencia, a Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara. A fennmaradó hat tag közül egy-egy képviselheti az önkormányzatokat, az etnikai kisebbségeket, a határon túli magyarokat, a fogyatékossággal élőket, a családokért dolgozó szervezeteket, illetve a művészek világát.

A közszolgálati televízió Közszolgálati Kódexének felügyeletét tehát jó esetben egyetlen olyan ember végzi másik 13 mellett, akinek valamiféle köze van a kultúrához ("a művészek világát" fogja képviselni, jelentsen ez bármit - hogy a zeneszerzők, a balett-táncosok, az építőművészek, a látványtervezők, netán az írók vagy a színészek és melyik világát, azt nem tudni). Persze, nincs okunk kételkedni abban, hogy ez így jól van, a Kossuth-díjat odaítélő bizottságban is egyetlen olyan ember van, aki ért a színházhoz és filmhez (a korábban külön bizottságot igénylő feladathoz nyilván elég egyetlen olyan szempár is, amely mindent lát), ebben legfeljebb egy sem lesz.

Egy dolog nyújthat vigaszt: a mostaninál rosszabb úgysem lesz.

***

A színház közszolgálati televízióban való reprezentációjáról szóló cikkünk a Színház folyóirat következő, áprilisban megjelenő számában lesz olvasható.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr278003883

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása