7óra7

„A kedves Kekec” – Kézdy Györgyre emlékeznek a Bálint Házban

„A kedves Kekec” – Kézdy Györgyre emlékeznek a Bálint Házban

2013. 07. 06. | 7óra7

A meghívott vendégek: Kézdy György családja, Fiala János, Fodor Tamás, Halmágyi Sándor, Ottlik András (aki kisfiúként Kézdy György partnere volt a Mundstock úr című filmben), Neumann Gábor. A beszélgetést Vészi János vezeti.

Kézdy György a Levelek Palesztinából című előadásban

Az est részeként levetítik Vészi János: Mundstock úr című filmjét, amelynek Kézdy György volt a főszereplője, és a mannheimi filmfesztiválon 1976-ban fődíjat nyert.

„Látszólag mindenki ismerte, mert itt mozgott köztünk végtelen idők óta, mint aki, mindig itt volt és mindig itt lesz. Vannak ilyen intézményesült színészek, kollektív tudatunk részei. Halála után sorolták is az újságok, hogy »Virág doktor« és azok a »fantasztikus szavalóestek«, no meg a »Karinthy estek«. Hogy nem létezett számára kis szerep, kis feladat, mindent száz százalékosan akart megoldani, sosem spórolt az energiáival. Intellektuális színészként érteni és értetni próbált. Arról is szót ejtettek a nekrológok, mintegy evidenciaként, miszerint nehéz ember volt. De mit is értünk ezalatt? Megalapította az Élet menetét, ami – egyebek mellett – azt is bizonyítja, kész volt tenni a közösségéért. Eltemette legjobb barátait, Lázár Ervint és Orbán Ottót, mindvégig megőrizve velük a legtisztább barátságot, annak ellenére, hogy ideológiailag más oldalon álltak. Igazi nehéz embereknek ez nem szokott sikerülni. Vajon valóban ismertük-e őt, vagy megelégedtünk egy felületi képpel? Biztosan akad, aki számára korainak tűnik egy emlékező este - talán még nem minden történet mesélhető el –, másrészről most frissek az emlékeink, érdemes együtt összerakni a puzzle darabokat: ki is volt valójában ez a kedves kekec, akit úgy hívtak, Kézdy György.” (Vészi János)

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr427998605

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása