7óra7

„A mi nagy magyar nekibuzdulásainknak” – Csalódások Veszprémben

„A mi nagy magyar nekibuzdulásainknak” – Csalódások Veszprémben

2013. 07. 06. | 7óra7

Valló Péter A mi nagy magyar nekibuzdulásainknak, hatalmas terveinknek, erőből való gyürkőzéseinknek és azok kudarcainak, elporladásainak az egyik remek, humoros görbe tükre Kisfaludy Károly műve - mondta a Kossuth-díjas Valló Péter, aki az 1980-as években az egri nyári játékok keretében már színpadra állította a Csalódások című darabot, amely szerinte mai napig aktuális vígjáték. A most készülő előadás premierje szeptember 14-én a Veszprémi Petőfi Színházban lesz.

Valló Péter úgy fogalmazott, nagy szenvedélye olyan magyar írók műveit elővenni a mai világban, amelyek szerinte értékesek, irodalmi kincsek, még akkor is, ha nem szerepelnek a kötelező olvasmányok között vagy nem az épp aktuálisan felfedezett, kitalált kulturális irányvonalakhoz tartoznak. Ezek közé tartoznak Csiky Gergely és Kisfaludy Károly könyvei is. A színházi szakember azt gondolja, az előzőleg említett magyar írók és többen is a kortársaik közül, mindig a társadalom problémáira, az emberi kapcsolatok szerteágazó viszonyaira kerestek, esetleg adtak válaszokat. A Csalódások is ilyen mű, melynek megtekintése közben a veszprémi közönség azt gondolhatja, a színpadon látható jellemek, társadalmi jelenségek a mai viszonyokat tükrözik, a szereplők pedig olyanok, mintha a jelenből mentek volna vissza a múltba és bárki környezetében előfordulhatnak.

Nem véletlen ez a darabválasztás, hiszen az elmúlt évadban Jane Austen Értelem és érzelem című művét rendeztem Veszprémben. Gyakorlatilag ezt a világot idézi Kisfaludy alkotása is, a két mű keletkezése között 10 év telt el. Látványvilágában, gondolatiságában hasonlítanak egymásra a darabok, de természetesen a mi magyaros történetünk ez, sajátos jellemvonásainkkal együtt. Egy rendező abból tudja lemérni, hogy az általa választott darab másokat is megragad-e, hogy az olvasópróbán figyeli a színészek első reakcióit. Most úgy vettem észre, hogy mindenkit lenyűgözött Kisfaludy darabja, az író humora, az a fajta látásmód, amely remekül mutatja meg, hogy körülöttünk a világ ugyan változik, ám magyaros problémáink - elsősorban a lelki természetűek - állandóak. A nagy szertefoszló álmainkkal, csalódásainkkal együtt - mondta Valló Péter.

>>> Csalódások - színlap, szereposztás, időpontok

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr98000099

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása