7óra7

„Évtizedekre vetettétek vissza a függetleneket” - Közgyűlést tartottak a függetlenek

„Évtizedekre vetettétek vissza a függetleneket” - Közgyűlést tartottak a függetlenek

2013. 07. 06. | 7óra7

Vasárnap délelőtt közgyűlést tartott a Független Előadó-művészek Szövetsége (FESZ) a MU Színházban. Miután felolvasták Bozsik Yvette Társulatának kilépési nyilatkozatát, szó volt többek között a FESZ által szervezett nyári fesztiválról, díjaikról, a POSZT-válogatásról és a kategória pályáztatási rendszeréről.

A közgyűlésen az új tagok bejelentése után Bozsik Yvette Társulatának kilépési nyilatkozata hangzott el. Ebben többek között az is szerepelt, hogy "lejáratókampány" indult Bozsik ellen, vezetői rátermettségét megkérdőjelezve. Gulyás Márton, a Ludwig Múzeumban tartott, a Trafó pályázatával kapcsolatos szakmai fórum egyik szervezője határozottan kijelentette: nem minősítették Bozsik Yvette pályázatát.

Szó volt a MASZK és a FESZ által közösen szervezett, július utolsó hetében tartandó THEALTER- FESZT-ről, amelyen a szövetség tagjai vehetnek részt. A szövetség minden évben kiválaszt a tagjai közül egy olyan társulatot, amely három előadással jelenhet meg a szemlén. Idén egyöntetűen a Pintér Béla és Társulatát választották meg. A fesztiválon a társulatok által javasolt előadások közül a Szabó György által válogatott előadások fognak szerepelni. Elhangzott: a szövetség kiír egy, kizárólag a szegedi helyszínre vonatkozó, helyspecifikus előadások létrehozására szóló pályázatot.

Szóba került továbbá a Nemzetierőforrás-minisztérium (Nefmi) által alkalmazott pályáztatási rendszer is, amellyel kapcsolatban – megegyezés után – a szövetség nyilatkozatban kíván állást foglalni.

A színházi világnap alkalmával tartja első konferenciáját is a FESZ. Ezen többek között az állami és magánmecenatúráról lesz szó, illetve arról, hogy a független terület milyen stratégiák mentén működik. A konferencia alkalmával fogják nyilvánosságra hozni és átadni a szövetség által újonnan alapított díjakat (életműdíj, kritikus-díj és mecénás-díj). A FESZ közgyűlése abban is megállapodott, hogy nem adnak ki külön táncosnak és színházi embernek járó életműdíjat, hanem minden alkotó közül választanak, ezzel is képviselve a szakmai egységet.

Lőrinc Katalin a POSZT válogatással kapcsolatban tartott tájékoztatást. Van egy rendelés, amiben az szerepelt, hogy megadott időszakban készült színházi produkciókat válogathattak a megadott két helyszínre. Sem táncos, sem zenei, sem ifjúsági, sem dokumentarista, sem beavató, sem improvizációs előadások közül nem válogathattak. Így szólt a megbízás a válogatók felé, valamint az is része ennek, hogy a színházak ajánlanak előadásokat. A sok előadás közül nincs lehetőségük megnézni minden, a megadott időszakban született produkciót, de megnéznek minden, a színházak által jelölt előadást, csakhogy a függetlenek alig jelöltek. A válogatáskor tekintetbe kellett venniük, hogy legyen vidéki, legyen pesti, legyen színházitársaságos és teátrumos. Négy ember, hosszas megbeszélés alapján próbált konszenzusra jutni a válogatás során.

Arra reagálva, hogy legalább egyet válogassanak be a függetlenek közül, a konszenzus elvét szem előtt tartva, azt mondta, hogy igazságtalan lett volna a többiekkel szemben, mert több erre érdemes előadás született. Szerinte a legalternatívabb előadások a kőszínházakban születtek, nem a függetlenek köreiben – mint mondta, Gothár Péter megrendez egy alternatív előadást egy kőszínházban. Kérdésre azt is szívesen elmondja, hogy személy szerint melyik előadást javasolta volna: a Szputnyik Rosencrantz és Guildenstern halott című előadását említi, azonban "a pécsi helyszínen, a stúdióban nem tudtak volna kimászni az ablakon". Jászay Tamás, a szervezet frissen létrejött kritikusszekciója részéről megjegyezte, hogy tavaly Alföldi Róbert és Zsótér Sándor előadásainak is sikerült teljesen optimális helyszínt találni, így kis akarattal ez idén is simán ment volna.

Csáki Judit kritikus felvetette: erre nemet kellett volna mondani. A POSZT így egy szemle, és nem az elmúlt évad legjobb előadásai kerülnek oda. "Ne nevezzük az évad legjobb előadásainak, mert nem azok" – hangzott el.

Lőrinc Katalin hozzátette: ennek tükrében át kellene gondolni az OFF-programok szerepét, noha arra nem is lehet javaslatot tenni. Hogy milyen feltételekkel vállal el egy válogató egy válogatást, az az ő integritásának a kérdése, ha nem ért vele egyet az ember, nem szabad elvállalni – mondta Lengyel Anna. „Amikor ezeket a feltételeket megkaptátok, kutyakötelességetek lett volna ezt kommunikálni, hogy ezek a feltételek elfogadhatóak-e. Évtizedekkel vetettétek vissza a független színházaknak ezen aspektusát” – tette hozzá. Mint kiderült, a nyilvánosságra hozott kommünikékről rendre lemarad a válogatóknak szóló ajánlás, vagyis azok nem nyilvánosak. "Hogy 100 nézőnél kevesebb néző ne legyen az előadásokon, azt például menet közben kaptuk, mint feltételt" – egészítette ki Lőrinc Katalin. Amikor Zappe László (a négyfős válogatóteam kritikus tagja) azt mondja, hogy a „függetlenek középszerűek”, azt lobogtatni fogják ellenetek, miközben nem úgy gondolja – tette hozzá a válogatóknak címezve Jászay Tamás.

_Kapcsolódó:_

>>> Megvan az idei POSZT versenyprogramja – A kompromisszumok POSZT-ja >>> 7óra7-kommentár: A senki földjén – A független színház megszűnéséről

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr328001051

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása