7óra7

„Hát ezek mi vagyunk!” – Serbán Attila a The Blues Brothersről

„Hát ezek mi vagyunk!” – Serbán Attila a The Blues Brothersről

2013. 07. 06. | 7óra7

► Miért éppen a Blues Brothers

*Serbán Attila (SA):* Sok musicalben dolgoztunk már együtt Feke Pál barátommal, és többször felmerült bennünk, hogy szeretnénk valamit együtt bemutatni. Pali évekkel ezelőtt látott egy keresztmetszetet a Blues Brothers Show-ból az amerikai Universal stúdióban, majd egy közös beszélgetős, iszogatós estén leemelte a polcról a cd-t azzal, hogy „Nézz már rájuk, hát ezek mi vagyunk!”. Meghallgattuk a dalokat, megnéztük a filmet és nem volt kérdés, hogy nekiállunk a dolognak.

Azt pontosan tudtuk, hogy nem egy előadást vagy a film adaptációját akarjuk megvalósítani, hanem egy koncert-show-t, ahol a nézők teljes mértékben kikapcsolódhatnak és ahol csak a szórakozásé lehet a főszerep. Elképesztően nagy dolognak tarjuk azt, hogy kompromisszumok nélkül, szabadon dolgozhattunk, és ezért nagy köszönet jár Bán Teodórának, a Szabad Tér Színház igazgatójának, aki az elejétől fogva a produkció mellett állt. A megvalósítás több, mint fél évet vett igénybe. saját elképzelésünk és mércénk szerint megpróbáltuk a legjobb kreatív teamet összehozni: Rományi Nóra - jelmez, Szolga István - díszlet, Bóbis László - koreográfus, Madrász János „Madár” - látványtervező, Miklós Tibor - szövegíró. Az ország legkiemelkedőbb zenészeivel, énekesnőivel dolgozhatunk együtt, ami óriási megtiszteltetés számunkra.

► Mennyiben volt az ismert mozifilm a kiindulópont?

*SA:* A koncert nem a film színpadi változata, ez egy önálló színpadi megvalósítás, minimális dramaturgiai ívvel, aminek középpontjában az áll, hogy Blues Elwood és Blues Jake európai koncertturnéra indulnak, amelynek utolsó állomása Budapest. Ezen kívül, kisebb átkötő szövegeket, poénokat, gegeket is használunk a show folyamán. Készülünk egy kis meglepetéssel, amit a néző a koncert elején láthat majd, de ezt most még nem szeretném elárulni. Ezen kívül a zenei szerkesztést is mi irányítottuk, és helyeztük a dalokat egymás mellé a saját ízlésünk szerint. Gyakran megkérdezik tőlünk, hogy miért kellett lefordítani a dalszövegeket magyarra? Számunkra teljesen evidens volt. Úgy gondoljuk, ha Magyarországon élünk, és a magyar közönséget szeretnénk szórakoztatni, akkor magyarul kell hozzájuk szólni. Miklós Tibor nagyon jól ismeri és szereti ezt a korszakot, dalszövegfordításai nemcsak hűen tükrözik a dalok mondanivalóját, de a bennük rejlő humort is sikerült átültetni a magyar változatba.

A célunk az volt, hogy egy lendületes, felhőtlen estét szerezzünk a közönségnek, amely alatt nem jutnak az ember eszébe sárga csekkek. Egy jó buli alatt kicsit ki tud szakadni bárki a mindennapi problémáiból.

► Zalaegerszegen is készült egy Blues Brothers Mit gondolsz, miért éli reneszánszát a Blues Brothers?

*SA:* Tudok róla, hogy készült vidéken is egy Blues Brothers előadás, de ez nem befolyásol bennünket különösebben. Számunkra most csak a margitszigeti premier létezik, és minden energiánkkal erre összpontosítunk!

► Mennyiben volt más úgy készülni, hogy most nem csak színészként, de rendezőként is dolgozol?

*SA:* Nem hívjuk magunkat rendezőnek. Művészeti és zenei vezetői vagyunk a koncertnek. A rendezés mint titulus ebben az esetben a show mindennemű kézben tartását, pontos lebonyolítását takarja: tudjuk, mikor mi történik, milyen világítás, installáció következik, mi pedig levezényeljük, hogy ezek úgy jelenjenek meg a színpadon, ahogyan azt mi elképzeltük. Fontos, hogy a koncert minden szegmense illeszkedjen egymáshoz és erősítse egymást.

The Blues Brothers - Feke Pál, Serbán Attila

► Hogyan énekeltetitek és táncoltatjátok meg a közönséget?

*SA:* Erre van pár ötletünk, de sok múlik majd a nézőkön. Úgy állítottuk össze a dalokat, hogy az egy és háromnegyed órás koncert-show másfeledik órájában érkezik két olyan sláger, amit reményeink szerint mindenki ismer, és alkalmas lehet arra, hogy együtt énekeljünk, egy kis koreográfiát is betanítsunk a nézőknek. Reméljük, addigra olyan állapotba kerül mindenki, hogy könnyen vevő lesz az ilyen típusú interaktivitásra.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr508000215

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása