7óra7

„Zűrzavaros, rendetlen, de impulzív” – a TÁP Színház bemutatója

„Zűrzavaros, rendetlen, de impulzív” – a TÁP Színház bemutatója

2013. 07. 06. | 7óra7

TÁP Színház Faragó Zsuzsa, a darab dramaturgja az MTI-nek elmondta, hogy Lőrinczy (Lehr) Zsigmond 19. századi Shakespeare-fordítását vették alapul, amelyet nyelvezete miatt ritkán szoktak feldolgozni.

"Áprily Lajos fordítása ugyan nagyon pontos, de kicsit száraz és unalmas volt nekünk, viszont megtetszett a 19. századi nyelvezet mulatságossága és megható líraisága. Ebből a fordításból indultunk ki, aztán a színészek és a társulat improvizációi alakították ki a végleges szöveget" - magyarázta.

A dramaturg arról is beszélt, hogy az előadás címe három halász párbeszédrészletéből származik. A címben két dolog rejtőzik: az egyik a mondás, hogy él mint hal a vízben, a másik a metafora, hogy a halak társadalma semmiben sem különbözik az emberétől. A pikareszkben Periklész nem akar király lenni, átruházza királyságát legjobb barátjára és húsz éven át tartó utazásra indul. A darab apák lányaik és fiaik ellen elkövetett bűneiről szól, arról, hogyan örökítődnek tovább ezek a bűnök.

Faragó Zsuzsa kitért arra, hogy a színművet Shakespeare vélhetőleg nem egyedül írta: a feltételezések szerint három színész kezdte el írni, majd Shakespeare befejezte. Erre utal a különböző stílusok mellett az is, hogy a darab utolsó harmada olyan, mintha egy önálló színdarab lenne. "Irodalomtörténetileg a mű nincs benne a nagy shakespeare-i kánonban. Zűrzavaros, rendetlen, de impulzív, ez benne a nehézség és a vonzó is egyben" - fejtette ki.

Az előadás egy lerongyolódott szobában játszódik, a díszletben székek, szedett-vedett fotelek és egy egyszerű sezlon szerepel ágyneműtartóval. A rendező Laboda Kornél, Periklészt Csányi Dávid alakítja, a többi szerepet fiatal, frissen végzett szabadúszó színészek játsszák, köztük Béli Ádám, Cselle Éva, Csillag Botond, Egger Géza, Gera Marina, Gergely Katalin, Kiss-Végh Emőke, Kőszegi Márk és Orbók Áron.

Az előadást május 13-án este tíz órától is láthatják az érdeklődők.

>>> Hogy élnek a halak a tengerben? - színlap, szereposztás, időpontok

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr698000727

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása