7óra7

A dzsungel könyve Helsinkiben, A padlás újrahangszerelve Miskolcon

A dzsungel könyve Helsinkiben, A padlás újrahangszerelve Miskolcon

2013. 07. 06. | 7óra7

Svenska Teatern "A január utazásokkal teli hónap számomra, a pécsi premierem után Helsinkibe utazom A dzsungel könyve díszletterveinek elfogadására. A színház tervezője, Erik Salvesen készíti a szeptemberi premier színpadképeit, Erika Turunen pedig a jelmezeit" - mondta el az MTI-nek Böhm György rendező, hozzátéve: ahogy Svédországban ügyelnek a finn kisebbség kultúrájának megőrzésére, ugyanúgy Finnországban is fontosnak tartják a svéd kisebbséggel való törődést.

A kikötőtől nem messze álló 700 személyes Svenska Teatern felújítását 2012-ben fejezték be. Gyönyörű a belső tere, emlékeztet az osztrák-magyar monarchia legszebb teátrumaira. 1827-ben készült el a neves német építész, Carl Ludvig Engel tervei alapján - részletezte a rendező.

"A felújítás után az itt Kristina fran Duvemala címen futó ABBA-musicallel nyílt meg. Láttam a darab egyik előadását, technikailag káprázatosan felszerelték a színházat, öröm lesz benne dolgozni" - vélte Böhm György.

A szerepeket novemberben már kiosztotta a rendező: Max Forsman lesz Balu, Patrick Henriksen alakítja Mauglit, Cecilia Paul Tunát, Niklas Akerfelt Sír Kánt, Birthe Wingren pedig Bagirát. "Január végére elkészül a svéd szöveg is, hiszen május elejétől próbálunk" - tette hozzá.

Negyedszázaddal az ősbemutató után, január 18-án Presser Gábor, Sztevanovity Dusán és Horváth Péter darabja, A padlás című musical kerül színre a Pécsi Nemzeti Színházban, ezt a produkciót is Böhm György rendezi. "A színház különleges főpróbát tervez 17-ére: jeltolmács közvetíti az előadást hallássérültek számára" - fűzte hozzá a rendező.

Február 2-án Miskolcon mutatják be A padlást itt a 25 éve bemutatott mesejáték vadonatúj hangzást kap. A musical negyedszázados történetében most először készül az előadáshoz nagyzenekari szimfonikus zenei alap, amely az eddig mindenütt használt elektronikus hanganyag helyébe lép. Az újrahangszerelt zenei változat Presser Gábor és Holló Aurél munkája. A Miskolci Nemzeti Színház zenekara által készített új felvételen a zeneszerző, Presser Gábor zongorázik, aki a teljes munkafolyamatot is felügyeli. A színház zenekarát Cser Ádám vezényli. A miskolci Padlást Rusznyák Gábor rendezi.

>>> A MiNap videóbeszámolója A padlás zenefelvételéről

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr167999295

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása