7óra7

A megszűnés szélén a szegedi MASZK Egyesület – „Elkeserítő a helyzet”

A megszűnés szélén a szegedi MASZK Egyesület – „Elkeserítő a helyzet”

2013. 07. 06. | 7óra7

***

A szegedi Régi Zsinagóga Felmutatható eredményeink mellett mostanra pénzügyileg tarthatatlan helyzetbe kerültünk, tartalékaink kimerültek, a független színházi élet más szereplőivel együtt minket is a megszűnés fenyeget.

Ma este a Debreceni Egyetem Auditorium Maximumában mutatja be a k2 Színház az idei THEALTER fesztivál legsikeresebb helyspecifikus előadását; november 28-29-30-án Szabadkán, a nemzetközi Desiré Central Station Fesztiválon lesz látható a Kosztolányi Dezső Színházzal koprodukcióban bemutatott Pass-port trilógia; a napokban Nagyváradon, a VI. Interetnikai Színházi Fesztiválon vendégszerepelt sikerrel az Aradi Kamaraszínházzal együttműködésben színpadra állított előadásunk, a Tóték elkészült az őszi MASZK Híradó sorozatának ötödik, a THEALTER U21 plusz fesztiválra visszatekintő adása. Örömteli események ezek, amelyeket azonban a pénzügyi ellehetetlenülés árnyékol.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma 2012. június 15-én írta ki „a VI.kategóriába sorolt színházak számára, az előadó-művészetben jelentkező újító törekvések támogatására és a magánszféra versenyképességének erősítésére szóló nyílt pályázatát”, melynek eredményét szeptember 27-én hozta nyilvánosságra. Majd november elején tette közzé a minisztérium, hogy a jogszerű pályázati eljárás keretében, előfinanszírozásként, a 2012. január 1-december 31-ei időszakra megítélt, de még nem folyósított működési támogatások összegének 36,51 %-át zárolják a VI-os kategóriában regisztrált, vagyis a kőszínházi struktúrán kívüli pályázóktól.

A MASZK Egyesület pályázatát a szakmai kuratórium az Infrastrukturális kategóriában beadott 22 pályázat közül a harmadik helyre érdemesítette, és 14, 5 millió Ft támogatást ítélt meg a rendelkezésre álló keretből, azaz ennyivel kívánta támogatni az idei évre tervezett szakmai program megvalósítását, hozzájárulni a személyi és üzemeltetési költségekhez. A novemberben bejelentett zárolás után ez az összeg 9 206 050 Ft-ra csökkent. (Összehasonlításképpen: 2008-ban 20 millió, 2009-ben 28 millió, 2010-ben a 33%-os elvonást követően 14,5 millió, 2011-ben 14 millió Ft támogatásban részesültünk ebből a keretből.)

Az elmúlt húsz évben soha nem a szakminisztérium működési támogatása volt az egyetlen bevételünk – de mindig is ez volt a terület legnagyobb, és így a legfontosabb, hitünk szerint szakmai értékelést, rangot is jelző bevételi forrása.

Befogadó színházként indultunk az Infrastrukturális kategóriában, a számunkra kötelező kritériumok (melyek 2009 óta nem változtak): „minimum 7 különböző társulat és/vagy alkotó befogadása”, valamint „legalább 50 egész estés, önállóan meghirdetett, bevétellel rendelkező előadás” megtartása.
Speciális helyzetünkből adódóan – hiszen a Régi Zsinagógában csak október végéig tudunk előadásokat fogadni – idei vállalásainkat már azelőtt teljesítenünk kellett, mielőtt ismertté vált az idei évi, zárolással terhelt működési támogatásunk összege. Többszörös kényszerhelyzetben voltunk tehát, és információ híján.

Ennek ellenére a pályázatra beadott szakmai programunkat a megvalósult programjainkkal összevetve azt mondhatjuk, hogy:

a tervezett 3 saját bemutatóból 2
a tervezett 5 koprodukciós előadásból 5
valamint a 22. THEALTER Fesztivál tervezett valamennyi programja megvalósult: 7 nap alatt, 15 helyszínen 8 ország 23 alkotócsoportja mutatkozott be városunkban, több mint 60 eseményt kínáltunk az ide látogatóknak július végén.

Az idei évre 4 beavató színházi programot terveztünk a középiskolásoknak szóló Sorvezető projekt keretében, de összesen 5 előadást tartottunk a Régi Zsinagógában, egyet – kisiskolásoknak – a REÖK-ben, valamint 7 osztályterem színházi előadást mutattunk be szegedi és szentesi középiskolákban.

Második alkalommal is megrendeztük – igaz, a tervezettnél szerényebb programkínálattal – a THEALTER U21 plusz fesztivált, melyen 4 nap alatt 9 színvonalas produkciót láthatott a közönség a színházi utánpótlástól.

A szakmai programunkat – a lehetetlen és tervezhetetlen körülmények ellenére – tehát a minimum követelményeket jóval túlhaladva teljesítettük. Fesztiválunk ismét megmérettetett, és kiváló minősítést nyert.

Az idei év egyik innovációja, hogy mozgóképes beszámolókat, MASZK Híradókat tettünk közzé – így már nem csak honlapjainkon, szakmai beszámolóinkban, hanem könnyen és gyorsan hozzáférhetően bárki számára nyomon követhető tevékenységünk.

Közönségünk is mellénk állt: az 1%-os adófelajánlásokból 124 980 Ft-hoz jutottunk, nézőszámunkat és jegybevételünket idén ismét emelni tudtuk, annak ellenére, hogy előadásaink kísérletező, újszerű stúdióprodukciók, hogy még kiemelt jegyáraink is jóval alatta maradnak a fővárosi vagy a szegedi színházak jegyárainak, és hogy számos ingyenes programot is kínáltunk, melyeket fontosnak tartunk akkor is, ha ezek az alkalmak, fizetőnéző híján, nem erősítik a statisztikai jelzőszámainkat, de erősítik a közösséget és növelik a kulturális esélyegyenlőséget, melyek meghatározó értékek számunkra.

Mindezen felmutatható eredményeink mellett mostanra pénzügyileg tarthatatlan helyzetbe kerültünk, a független színházi élet más szereplőivel együtt minket is a megszűnés fenyeget.

Számos – hozzánk hasonlóan nehéz pénzügyi helyzetben lévő – őszi fellépőnknek, a programjaink lebonyolítását lehetővé tevő munkatársunknak és szolgáltatónak nem tudjuk kifizetni az őt megillető követelését. Ez a helyzet megterheli évek, évtizedek óta jól működő, szívós és következetes munkával felépített szakmai és partnerkapcsolatainkat, veszélyezteti szakmai jó hírünket, holott nem a rossz tervezés vagy a felelőtlen költekezés következménye. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy tartozásaink meg sem közelítik a zárolás után számunkra kiutalandó 9 206 050 Ft-ot, mely mellett ugyancsak várjuk – hiszen aláírt szerződésünk van – a Nemzeti Együttműködési Alap szintén idei évre megítélt 500 000 Ft-os működési támogatását is.

Tartalékaink elfogytak, jegybevételünk idén már nem lesz.

Jegybevételünk révén 1.6 millió Ft TAO-támogatásra vagyunk jogosultak, mindent meg is teszünk a források felkutatása érdekében – azonban ezen a pályán a nem csak más színházakkal, hanem a látványsportok mellett az államháztartással is egyre reménytelenebbnek látszó küzdelmet vívunk.
Jelenleg – a lehetséges források felkutatása mellett – azon igyekszünk, hogy december végéig fenn tudjuk tartani infrastruktúránkat (iroda, telefon, internet), és ne keletkezzen köztartozásunk – hiszen ha nem tudunk megfelelni ezen kritériumoknak, akkor a megítélt és csökkentett működési támogatásra sem leszünk jogosultak, melynek kifizetését jelen állás szerint legkésőbb 2013 januárjára ígéri az Emmi Kulturális Államtitkársága.

Így ebben a pillanatban semmilyen más számla kiegyenlítésére nincs módunk, és jelenleg mi is csak annyit ígérhetünk: mihelyst beérkeznek a támogatások, kiegyenlítjük a tartozásainkat. Elkeserítőnek tartjuk a helyzetet és borzasztóan sajnáljuk, hogy akaratunkon kívül ilyen helyzetbe hoztuk partnereinket, és azon dolgozunk, hogy a tartozásaink kiegyenlítése lehetőleg még az idén megtörténjen, hiszen számunkra is további pénzügyi és pályázati bonyodalmakhoz vezet, ha ez a kifizetés valóban csak januárban történik meg.

Köszönjük közönségünknek a kitartást.

Köszönjük partnereinknek a megértést, és további türelmüket kérjük.

A minket érintő kormányzati döntésekről, a minket is képviselő szakmai érdek-képviseleti szervezet, a FESZ (Független Előadó-művészeti Szövetség) figyelemfelkeltő akcióiról honlapunkon (www.maszk.hu), illetve Facebook-oldalunkon (http://www.facebook.com/alterra.regi.zsinagoga) adunk tájékoztatást.

Szeged, 2012. november 22.

A MASZK Egyesület alelnöke, gazdasági vezető_

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr517999541

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása