7óra7

A nép ellensége - Ibsen-bemutató a Katona József Színházban

A nép ellensége - Ibsen-bemutató a Katona József Színházban

2013. 07. 06. | 7óra7

A nép ellensége - Kulka János, Bán János Henrik Ibsen klasszikus drámáját Zsámbéki Gábor állítja színpadra. A történet szerint Stockmann doktor felfedezi, hogy a városát felvirágoztató gyógyforrások vize mérgezett. A lakosság, élén a polgármesterrel - aki mellesleg Stockmann bátyja - nem akar szembesülni az igazsággal. Lassan az egész város a pénz hatalmával és a hivatali korrupcióval küzdő doktor ellen fordul.

Ibsen egy újságban megjelent rendőrségi hír nyomán írta A nép ellenségét 1882-ben, három évvel a Nóra és egy évvel a Kísértetek után, annak fogadtatásán felbőszülve. A norvég író Stockmann doktort részben saját magáról mintázta.

A főszerepet, Tomas Stockmannt Fekete Ernő alakítja, bátyját, Petert pedig Kulka János, a Nemzeti Színház művésze.

Fekete Ernő - aki a színház két korábbi Ibsen-előadásában, a Hedda Gablerben és A vadkacsában is főszerepet játszott - A nép ellenségéről szólva a produkció ismertetőjében arról beszél, hogy a darab társadalmi kérdéseket boncolgat. "A mi előadásunk Magyarországhoz és Magyarországról szól, 2013-ban. Ez dolga is ennek a színháznak" - fogalmaz.

Kulka János szerint Ibsen most is ugyanannyira él és aktuális, mint másfél évszázada. "Ugyanaz történik, mint ma Magyarországon: egy politikai nézetkülönbség képes kettészakítani egy családot, egy életre elszakítani egymástól két testvért" - idézi az MTI-hez eljuttatott ajánló Kulka Jánost.

Zsámbéki Gábor rendezői jegyzeteiben azt írja: "mindenki valami függönyt próbál húzni a valóság vagy bizonyos jelenségek elé. Éppen ezt érzem Ibsen lényegének: a függönyök állandó letépkedését".

"Azért nagyszerű a darab, mert itt az igazság elfedése nemcsak a gonosz hatalomnak érdeke, hanem maguknak az embereknek is. Egyszer csak feláll Stockmannal szemben egy tábor, amelyben senkinek sincs szüksége az igazságra. Akkor sem, ha az is nyilvánvaló, hogy a probléma távolabbra csúsztatása csak növeli majd a bajt. Az emberek nem vehetők rá arra, hogy a távlati célokért feladják a közvetlen érdekeiket" - írja.

Az előadásban Bán János, Ötvös András, Kovács Lehel, Rezes Judit, Pálos Hanna és Ujlaki Dénes is látható, a díszlet Khell Csörsz, a jelmez Szakács Györgyi munkája.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr187998631

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása