7óra7

A városhoz kerül a nyíregyházi színház

A városhoz kerül a nyíregyházi színház

2013. 07. 06. | 7óra7

Móricz Zsigmond Színház A fenntartói átvételt a korábbi működtetőnek, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzatnak még jóvá kell hagynia - mondta a tanácskozáson Kovács Ferenc (Fidesz-KDNP), a nyírségi nagyváros polgármestere.

A színház működtetői átvállalásához februárban feltételeket kötött a nyíregyházi önkormányzat közgyűlése. Akkor a helyi képviselők többsége úgy határozott, hogy az átvétel plusz anyagi terhet nem jelenthet a helyhatóság költségvetésére, ezért a teátrum pénzügyi helyzetének rendezését kérték a korábbi működtetőktől.

Azóta ez megtörtént, a színház 2011. december 31-én fennállt, több mint 92 millió forint összegű szállítói tartozásából a Magyar Államkincstár 21,2, míg a teátrum 67,2 millió forintot kiegyenlített és rendelkezésre áll a még hiányzó mintegy 4 millió forint is a társulatnál a teljes tartozásának rendezéséhez.

A színház idei működési költségeire a megyei önkormányzat több, mint 111 millió forintot utalt át, míg az állami költségvetés 382 millió forint támogatást biztosított.

Mindemellett - nyíregyházi önkormányzat kérésére - törölték a korábbi jelzálog-bejegyzést is a színház két ingatlanának nyilvántartásából.

A teátrum működéséhez kellő biztos anyagi háttér megteremtésénél az új fenntartó, a nyíregyházi önkormányzat további állami segítséget is remél. A kormány májusban 400 millió forintot különített el az előadói és művelődési szervezetek, illetve a könyvtárak működtetésének támogatására, s ebből az összegből pályázat alapján szeretné pótolni a helyhatóság a fenntartói költség még hiányzó részét.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr188000543

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása