7óra7

A zöld kilences - Ascher Tamás a Vígszínházban rendez

A zöld kilences - Ascher Tamás a Vígszínházban rendez

2013. 07. 06. | 7óra7

Ascher Tamás hosszú idő elteltével dolgozik újra a Vígszínházban, 1986 óta most először rendezi a társulatot. Mint az MTI-nek a darab egyik próbáján elmondta, most az vonzotta a Vígszínházba, hogy Hamvai Kornél író, Darvas Benedek zeneszerző és Varró Dániel költő (a Vesztegzár a Grand Hotelban című Rejtő-vígjátékot is jegyző hármas) újra összeült darabot írni.

A zöld kilences az 1909-es Budapesten játszódik, az akkor hirtelen és gyorsan polgárosodó főváros izgalmas életéből merít - mondta Ascher Tamás, hozzáfűzve: csupa valóságos eseményen, tényen alapszik a darab cselekménye, például éppen abban az évben mutatták be Molnár Ferenc Liliomját a Vígszínházban.

"A korai Budapest, a korai Vígszínház - ebben van valami egymásra rímelő. Mindenképpen stimmel, hogy ezt a sokszereplős, látványos, zenés-táncos vígjátékot itt játsszuk" - fogalmazott.

A darab zenei világa is a 20. század elejének pesti zenei miliőjét idézi meg szellemesen, kellő iróniával. "A zene Darvas Benedek pompás és teátrális munkája, amelyben operarészlettől korabeli táncdalokon keresztül daljáték-típusú érzelmes duettig mindenféle műfajú és ízű zenei betét megtalálható."

Bár mélyen elmerültek az 1909-es Budapest világában, és kizárólag az 1909-es év helyszínei és figurái jelennek meg a színen, "minden nehézség nélkül rá lehet majd ismerni egy csomó mindenre, annyira hasonlítunk önmagunkra, immár egy évszázada" - mutatott rá Ascher Tamás.

A darab az 1909-es év három érdekes és jellegzetes eseményét dolgozza fel: Abbasz Hilmi egyiptomi alkirály látogatását, amelynek során beleszeretett egy magyar nőbe, és elvette feleségül, egy szellemes és kreatív szélhámos feltűnését, aki például eladta a Rottenbiller utcát Székesfehérvár városának, valamint egy prostituáltakat ölő sorozatgyilkos történetét.

A zöld kilences

Hamvai Kornél ennek a három eseménycsoportnak a szálait összecsomózta, így egyetlen napon találkoznak mind, egymás sorsába beleszólnak. "Szerintem ez egy hallatlanul szellemes, sakkjátszma-szerűen végiggondolt cselekmény, amelyben minden mindennel összefügg" - hangsúlyozta a rendező.

A címről szólva elmondta, hogy a zöld kilences egy kártyalap, amelyet az Otthon Kávéházban egy nőjogi harcos kisasszony kihúz egy kártyacsomagból, mire elhangzik: aki ezt a lapot kihúzza, annak megváltozik az élete. Hogy a zöld kilences hogyan kerül egyik kézből a másikba, hogyan változtatja meg valóban a sorsokat - ennek kalandjai teszik ki ezt a két és fél órát.

A zöld kilences - Mészáros Máté, Járó Zsuzsa

"Hallatlanul szeretek zenés darabokkal dolgozni, és végtelenül szórakoztatott a retró, az, hogy semmilyen elkötelezettséget nem éreztem arra, hogy modern színházi nyelven dolgozzam, hanem belemerültem egy régimódi zenés műfajba, amely azonban a cselekmény pergő volta és állandó ironikus fénytörései következtében mégsem áll messze azoktól a munkáktól, amelyeket egyébként más színházban és más stíluseszmék jegyében készítek" - mondta Ascher Tamás.

>>> A zöld kilences - színlap, időpontok, jegyvásárlás

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr557999487

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása