7óra7

Aase-díjasok: Andai Györgyi, Maszlay István, Papp János és Tóth Eleonóra

Aase-díjasok: Andai Györgyi, Maszlay István, Papp János és Tóth Eleonóra

2013. 07. 06. | 7óra7

Gobbi Hilda végakaratában az emlékezetes percek, pillanatok, szavak, mozdulatok főszereplői, az epizodisták számára megalapította az Aase-díjat, melyet minden évben 4 színművész kaphat (2 férfi, 2 nő, egy-egy vidéki, illetve budapesti). A díjat Ibsen Peer Gyntjének édesanyjáról, Aase anyóról nevezték el, ez az epizódszerep Gobbi Hilda egyik kiváló alakítása volt.

A kitüntetettekről a végrendelet szellemében színészekből álló kuratórium dönt. Kurátorok: Blaskó Péter, Martin Márta, Méhes László, Pogány Judit, Szilágyi Tibor.

A 23 év alatt csaknem 100 színművész részesült a díjban, köztük Horváth József, Suka Sándor, Csomós Mari, Horkai János, Tyll Attila, Barta Mária, Kóti Árpád, Zsurzs Kati, Kun Vilmos.

Idén a kitüntetést L. Simon László kultúráért felelős államtitkár nyújtotta át a díjazottaknak: Andai Györgyinek, Maszlay Istvánnak, Papp Jánosnak és Tóth Eleonórának.

*Andai Györgyi* Jászai Mari-díjas színésznő első szerepét gyerekszínészként kapta a Két emelet boldogság című filmben 1960-ban. 1973 és 1983 között a Vígszínház, majd a Népszínház, 1988-tól a Budapesti Kamaraszínház tagja volt. Szinkronszínészként, film- és színpadi színészként is ismerheti a közönség. Fontosabb szerepei: Amelia (Garcia Lorca: Bernarda Alba háza), Bizonyosné (Szép Ernő: Lila ákác), Curlyné (Steinbeck: Egerek és emberek).

Macska a forró bádogtetőn - Andai Györgyi, Hábermann Lívia

*Maszlay István* Jászai Mari-díjas színész pályáját a Miskolci Nemzeti Színházban kezdte, 1977-től a Vígszínházban, 1987-től a győri Kisfaludy Színházban játszott. Fontosabb szerepei: Medvegyenko (Csehov: Sirály), Amphitryon (Hacks: Amphitryon), Edmund (Shakespeare: Lear király); Tót (Örkény: Tóték).

A tizedes meg a többiek - Ungvári István, Maszlay István

*Papp János* a Szegedi Nemzeti Színház, a Madách Színház, a Veszprémi Petőfi Színház, a győri Kisfaludy Színház, majd a Centrál Színház színésze, rendszeres vendégszereplője a Komáromi Jókai Színháznak. Fontosabb szerepei: Ferdinánd (Schiller: Ármány és szerelem); Eilif (Brecht: Kurázsi mama); Macbeth (Shakespeare: Macbeth); Petruchio (Shakespeare: A makrancos hölgy); Trigorin (Csehov: Sirály).

Angéla evangéliuma avagy a réterdősi patkányfogó - Papp János

*Tóth Eleonóra* 1977 óta a kaposvári Csiky Gergely Színház tagja. Fontosabb szerepei: Magdaléna (García Lorca: Bernarda Alba háza); Remingtonova elvtársnő (Majakovszkij: Gőzfürdő); Sidonie (Fassbinder: Petra von Kant keserű könnyei).

Rátóti Zoltán, Tóth Eleonóra, Serf Egyed a Nagymama-díj átadásakor

Az Aase-díjátadót követően Csizmadia Tibor, a Magyar Színházi Társaság elnöke a Bálint Lajos-vándorgyűrűt Márton Évának, a Nemzeti Színház művészeti főtitkárának nyújtotta át.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr307999379

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása