7óra7

Bagossy Levente díszlettervező kiállítása a Budapest Galériában

Bagossy Levente díszlettervező kiállítása a Budapest Galériában

2013. 07. 06. | 7óra7

Tóték - Takács Nóra Diána, Ficza István Bagossy Levente az MTI-nek elmondta, hogy az összes olyan makettjét bemutatják a kiállításon, amely az évek során megfelelő állapotban fennmaradt. Mint felidézte, pályája elején még nem ügyelt arra, hogy tárolhatók, szállíthatók legyenek makettjei, így több munkája is széthullott, elveszett. Az utóbbi húsz év anyaga azonban jó állapotban van, az utóbbi tíz évben pedig már nemcsak a színházi funkcióra gondolva, hanem önálló kiállítási tárgyként alkotta meg makettjeit azzal a szándékkal, hogy mint egyfajta babaszoba, miniatűr világ, izgalmas vizuális élményt nyújtsanak.

Vannak makettek, amelyeket különösen szeret, de ez nem jelenti azt, hogy azok a legjobb színházi díszletei - mondta. Számára kedves munkái között említette a vígszínházi Úrhatnám polgár-előadás vagy a soproni színházban bemutatott Pillantás a hídról makettjét. A számos díjat elnyert Katona-beli Ledarálnakeltűntem vagy a Radnótiban színre vitt Asztalizene című produkció makettje például nem látványos - sorolta.

Szólt arról, hogy mindegyik munkája közel áll hozzá, nehezen is válik meg tőlük. Makettjeit otthon, megvilágítva, a lakás díszeiként tárolja. Így született a tárlat is: festőművész feleségének, Szabó Dorottyának a kiállítása miatt járt náluk Sulyok Miklós, a mostani tárlat kurátora, aki látva makettjeit felkérte a kiállításra.

A tárlatot megnyitó Zsámbéki Gábor rendezővel, a Katona József Színház alapító tagjával, korábbi igazgatójával legutóbb az év elején dolgozott együtt Dániában Csehov Cseresznyéskert című darabján - mondta, hozzátéve, hogy Zsámbéki Gábor mellett legtöbbször testvére, Bagossy László és Mácsai Pál kéri föl munkára. Ismertebb tervei a fővárosi Katona József Színházhoz, az Örkény Színházhoz és a Radnóti Színházhoz kötődnek.

Legutóbbi premierje a múlt héten volt: az Örkény Színházban Mácsai Pál rendezésében mutatták be a Tótékat az ő díszletével. Hogy mi lesz a következő munkája, most még nem tudja - mondta az MTI kérdésére.

Bagossy Levente grafikusként indult, a Magyar Képzőművészeti Egyetem tervező grafika szakán 1996-ban diplomázott, ám mivel családjában több rendező is van, kérték, segítsen nekik a díszletek elkészítésében, így sodródott bele a színházi munkába, amelyen belül leginkább a makettek megformálásában leli örömét.

A Budapesti Történeti Múzeumhoz tartozó Budapest Galériában Bagossy Levente tárlata április 14-ig látható.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr787998927

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása