7óra7

Cigányok és szegény románok: bemutatók a Katonában

Cigányok és szegény románok: bemutatók a Katonában

2013. 07. 06. | 7óra7

Máté Gábor bevállalta, hogy belenyúl a darázsfészekbe. „Azt akarjuk, hogy üssön; hogy önök hazáig ne találják a lakáskulcsot” – árulta el a rendező a produkció szeptemberi nyílt próbája során. Ezt erősíti a mű szerzőjének egy gondolata: „Mindenkinek igaza van. Ebben az országban mindenkinek van igaza. És senki nem érti a másikét, a másik igazság nem igazság. Mindenki fél, a magyarok a cigányoktól és viszont. Ezért volt élvezetes megírni ezt a darabot. Amiért élni rossz itt.” A fenti idézet Grecsó Krisztiántól származik, aki Máté Gábor kérésére tovább írta, újra-gondolta Tersánszky Józsi Jenő drámáját. A darabot először Szidike címmel 1923-ban mutatták be, majd átdolgozva, 1930-ban a Nemzeti Színház is műsorára tűzte. A mostani verzió főszerepét Keresztes Tamás játszhatja el, partnere Pálmai Anna lesz. Szacsvay László, oldalán Szirtes Ágival, mint prímás jelenik meg a színpadon, de feltűnik még a fontosabb szerepekben Kovács Lehel, Takátsy Péter, Rajkai Zoltán, Bán János, Fekete Ernő, Bezerédi Zoltán, Ujlaki Dénes, vagyis a Katona színe-java. A Cigányok zenei betéteit Sáry László komponálta, a díszletet Cziegler Balázs, a jelmezeket Füzér Anni álmodta meg.

A nagyszínházi bemutatót egy nappal előzi meg a Kamra új előadása, melyet Kovács Dániel rendez. Az 1983-as születésű Masłowska tizenhét évesen, vidéki gimnazista lányként robbant be a lengyel irodalmi életbe a Lengyel-ruszki háború című regényével, amely 2003-ban az Európa Kiadó gondozásában magyarul is megjelent. A dráma hétköznapi szlengje könnyű irodalmiságot sugall, mégis mély, súlyos kérdéseket jár körbe. „Dzsina jó lány. Semmit nem fog ellopni, semmit nem fog lehányni. Esküszöm, annak az ártatlan gyermeknek az életére, akit a szíve alatt hord.” A két főszerepet Dankó István és Borbély Alexandra játssza, a road movie hangulatú előadásban színpadra lép még Elek Ferenc, Bodnár Erika, Pelsőczy Réka, Kun Vilmos és Tóth Anita. A Két lengyelül beszélő szegény román a játékon túl izgalmas látványvilágot is ígér; a rendező, aki az előadás díszlettervezője is egyben, az elképzelt „színpadi” teret green box technika segítségével valósítja meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr708003767

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása