7óra7

Csak a véletleneket kell megfelelően csoportosítani – Sírkő és kakaó Szegeden

Csak a véletleneket kell megfelelően csoportosítani – Sírkő és kakaó Szegeden

2013. 07. 06. | 7óra7

Szegedi Pinceszínház Kancsár Orsolya elmondta: már régóta szerették volna a darabot színpadra vinni, de eddig nem volt rá lehetőség. Ebben az évadban még nem volt magyar szerző a repertoárban és olyan darabot szerettek volna bemutatni, amely komoly tartalommal bír, mégis könnyed formában.

A történet szerint a 99. évét taposó Toronyné gazdag vénasszony. Felfogadja Pitiéket, hogy ápolják, gondozzák - a majdan örökölendő lakás ígéretével. Lajos és Lujza végzi is a munkáját becsületesen, gondosan és odaadóan, a lakás reményében. Kapóra jön az orvos tanácsa: csak a véletleneket kell megfelelően csoportosítani, és akkor minden más lehet.

Kancsár Orsolya felidézte, hogy egykor Egerben találkoztak a produkcióval, ahol nagy sikert aratott a férfi főszereplő által alakított Toronyné története. Ezért Szegeden is férfi főszereplővel, Megyeri Zoltánnal láthatják a nézők a darabot. Mellette a Szegedi Pinceszínház művészei - Varga Bálint, Papp Gabriella, Rácz László és Petró Annamari -, valamint Bánföldi Szilárd, a Kelemen László Szakközépiskola és Színitanoda diákja játékát élvezhetik a nézők. A darab rendezője Kancsár József.

Eörsi István Kossuth-díjas író és költő több mint 35 önálló mű szerzője. Meghatározó alakja volt a magyar kulturális közéletnek, szóban és írásban is karakteres, véleményformáló, akár a múltban, akár napjainkban - mondta Kancsár Orsolya.

A szerző saját bevallása szerint szerelmi bánat ellen öngyógyításból írta meg 1965-ben a Sírkő és kakaót. A fekete kétségbeesésből a fekete humorba menekült. Született egy játék a zsarnokság minden átfogó hatalmáról, az elnyomottak szolgává zülléséről, a lázadások kilátástalanságáról, az emberi együttélés képtelenségéről.

>>> Sírkő és kakaó - színlap, szereposztás, időpontok

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr677998491

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása