7óra7

Családi előadás is lesz a megújult Katona József Színházban

Családi előadás is lesz a megújult Katona József Színházban

2013. 07. 06. | 7óra7

– Október és április között összesen kilenc bemutatót tartunk - mondta el Máté Gábor, a színház igazgatója a társulat keddi évadnyitóján. Az évad első premierje október 12-én a Kamrában Thomas Bernhard Heldenplatz című darabja lesz, melyet Bagossy László rendez. Egy nappal később Parti Nagy Lajos Pinokkióját mutatják be a nagyszínpadon Ascher Tamás rendezésében, Keresztes Tamás és Haumann Péter főszereplésével. A produkció különlegessége, hogy a Katona történetében először készül kifejezetten családi előadás, mely már kisiskolás korú gyerekek számára is befogadható és izgalmas színházi élményt nyújt. - Meghívott rendezőként üdvözölhetjük Mohácsi Jánost, aki először dolgozik a Katonában, és Goldoni A nyaralás című darabját rendezi - tette hozzá Máté Gábor.

Virágos Magyarország - Tasnádi Bence, Rajkai Zoltán, Pálmai Anna

Az évadot szeptember 16-án A mi osztályunk nyitja, amelyet két kategóriában (legjobb rendezés, legjobb előadás) is a Színikritikusok Díjára jelöltek (Kritikánk az előadásról itt.) Szeptemberben több nagysikerű előadás, például a szintén a Színikritikusok Díjára jelölt Virágos Magyarország (kritika) és a Musik, Musikk, Musique (kritika) valamint az Anamnesis (kritika) és a Hullám és gumikötél (kritika) is látható lesz. A megújult közönségszolgálat előreláthatóan szeptember 7-én nyit, jegypénztárként augusztus 27-től a Kamrabeli pénztár üzemel.

Anamnesis - Keresztes Tamás, Szirtes Ági, Mészáros Béla, Dankó István

Az évadban a társulat három új taggal bővül: a Színház- és Filmművészeti Egyetemen idén végzett Borbély Alexandra Pálos Hanna és Tasnádi Bence számára nem ismeretlen a Katona, hiszen az elmúlt két évben több produkcióban is szerepeltek.

– Az önálló Katona létrejöttének 30 éves évfordulóját rengeteg különleges eseménnyel, rendezvénnyel ünnepeljük, a sort október 15-én egy ünnepi gálaest nyitja - mondta Máté Gábor. Hozzátette: a jubileum fontos eleme a színház előcsarnokának nyári felújítása, átalakítása. Új funkciókkal bővül a Katona, így augusztustól egy utcafronti kávézó mellett egy könyv- és ajándékbolt is fogadja látogatóinkat. Ezzel egy olyan komplex kulturális tér jön létre, amelyet Európa számos nagyvárosából jól ismerhetünk, Magyarországon azonban ma kivételes. A kávézó különlegessége, hogy Európában egyedülálló módon készpénzmentes (cashless) vendéglátóipari egységként működik. A könyv- és ajándékboltban pedig széles választékban lesznek kaphatók egyedi gyártású „katonás” ajándéktárgyak, kortárs magyar és nemzetközi drámairodalom, valamint színházszakmai könyvek - fogalmazott Máté Gábor.

A Katona József Színház évadnyitója

Mint hagyományosan, idén is az évadnyitón osztották ki a Vastaps Alapítvány díjait, mellyel az előző évad kiemelkedő művészi teljesítményeit ismerik el.

Az idei díjazottak:
- Legjobb rendezés: *Zsámbéki Gábor*
- Legjobb női főszereplő: *Fullajtár Andrea*
- Legjobb férfi főszereplő: *Keresztes Tamás*
- Legjobb női mellékszereplő: *Pálmai Anna*
- Legjobb férfi mellékszereplő: *Bán János*
- Különdíj: *Kocsis Gergely*

A Katona József Színház évadnyitója

A Katona társulata a korábbi évekhez hasonlóan az idei évadban is több külföldi vendégjátékra kapott meghívást. Az évad első felének menetrendje:

Ivanov Pilsen (szeptember 12.)
Anamnesis, Nyitra (szeptember 22.)
Elnöknők Olsztyn, Lengyelország (október 18.)
A mi osztályunk, Stuttgart, Németország (november 21-22.)
Anamnesis, Kolozsvár (december)

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr358000137

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása