7óra7

Cser Krisztián veheti át idén a Székely Mihály emlékplakettet

Cser Krisztián veheti át idén a Székely Mihály emlékplakettet

2013. 07. 06. | 7óra7

A Fészek Művészklub és a Magyar Állami Operaház közös alapítványa Csillag Ferenc szobrászművészt kérte fel, hogy tervezzen emlékplakettet, amely a Kossuth-díjas énekest idézi. Első alkalommal Székely Mihály halálának első évfordulóján (1964. március 22-én) adták át az elismerést, amelyet a dalszínház olyan énekesének ítélnek oda évente, aki művészi és emberi magatartása alapján erre a leginkább érdemes.

A muzsikuscsaládban született Cser Krisztián elmondta az MTI-nek: "Talán többen tudják, hogy a zenei környezet ellenére viszonylag későn kezdtem énekelni, előbb fizikusként diplomáztam a Szegedi Tudományegyetemen. De Székely Mihályt mindig is példaképemnek tekintettem, sokat hallgattam a felvételeit, ahogy a legtöbb fiatal basszista. Megtisztelő az emlékplakett és az, hogy általa milyen illusztris társaságba kerültem épp Székely halálának 50. évfordulóján."

Hozzátette: a basszus hangfajúak általában később érnek, az emberi habitusa is olyan, hogy a "fontolva haladásra" indítja. "Úgy gondoltam, sok kis szereppel szerzem meg a színpadi tapasztalatot. A jövő évadra izgalmas dolgokat ígértek nekem az operaházban. Biztos, hogy szeptemberben Edita Gruberova oldalán fogok énekelni a Művészetek Palotájában, amit nagyon várok. Két Kékszakállú herceg-felkérésem is van, az egyik Kínába, a másik Franciaországba szól. Néhány éve dolgoztam Bartók művén a Szombathelyi Bartók Szemináriumon Eötvös Péterrel és Kovalik Balázzsal. Úgy hiszem, felvértezve állok színpadra mindkét helyen. Este az Erkel Színházban a Don Carlosban V. Károlyt játszom, úgyhogy jelmezben érek át a díjátadóra."

Cser Krisztián Andrejcsik István, Marton Éva, Kovalik Balázs, Polgár László, Johannes von Duisburg növendéke volt. Oratóriumszólistaként 1998-ban debütált Bach János passiójában, repertoárja a kora barokk kompozícióktól a kortárs zenéig szinte minden stílusra kiterjed. Olyan neves magyar és külföldi karmesterekkel dolgozott együtt, mint például Helmuth Rilling, Peter Schreier, Hamar Zsolt, Kocsis Zoltán, Fischer Ádám, Peskó Zoltán, Vashegyi György.

2004-ben megnyerte a IV. Simándy József Énekversenyt. 2008-ban a Montserrat Caballé Énekversenyen döntőbe került, a 2009-es Genfi Énekversenyen különdíjat nyert. 2007-ben Fischer Annie-ösztöndíjas volt

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr137998749

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása