7óra7

Csontváryról szóló darab ősbemutatója a marosvásárhelyi magyar színházban

Csontváryról szóló darab ősbemutatója a marosvásárhelyi magyar színházban

2013. 07. 06. | 7óra7

Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Kovásznai György darabját Kövesdy István állította színre, a címszerepet Dukász Péter, a temesvári magyar színház művésze játssza vendégként. Az előadást beharangozó sajtótájékoztatón Kövesdy István elmondta: Kovásznai György (1934-1983) életműve, Csontváryéhoz hasonlóan, sokáig teljesen ismeretlen volt.

"Festőként, animációs filmrendezőként, íróként, esszéíróként tevékenykedett, gazdag, de felfedezetlen munkásságot hagyott maga után" - idézte a színház közleménye a rendezőt, aki megemlítette, hogy a "naiv életrajzi teátrum" a 30 éve fiatalon elhunyt budapesti szerző hat-hét színpadi műve közül az egyetlen, amely nyomtatásban is megjelent. A darab két momentumot villant fel Csontváry életéből.

Kovács András Ferenc dramaturg a szöveg frissességéről, teatralitásáról, erős képiségéről beszélt, és azt is kifejtette: a munkafolyamat során kevés helyen módosították az eredeti szöveget. "A Csontváry ősbemutató. Ezért tartottam fontosnak, hogy megőrizzuk az előadásban Kovásznai stílusát. Olyan darab ez, amely mindig megfelelően ki tudja tenni az idézőjeleket" - fogalmazott az előadás dramaturgja.

A Csontváry alakját játszó Dukász Péter úgy vélte, olyan szerepet kapott, amelyben ő maga is igyekszik helyt állni, de amelyet mégis jelentős mértékben a társulatnak kell megformálnia.

>>> Csontváry - színlap, szereposztás, időpontok

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr807998613

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása